Säpo advarer mot høyreekstremister i vaksinedemoer i Sverige

Svensk sikkerhetspoliti forteller om økende engasjement fra høyreekstremistiske kretser i forbindelse med pandemien
Foto: Peter Isotalo
Lørdag var det protester mot vaksinepass i Stockholm og Göteborg. Det svenske sikkerhetspolitiet advarte om at voldsforherligende høyreekstremister kunne delta.
56Shares

Vaksinesentre sentralt i Stockholm holdt stengt lørdag, da demonstrasjoner mot vaksinepass fant sted både der, i Göteborg og flere andre svenske byer.

– Etter samtaler med politiet har Region Stockholm bestemt å holde vaksinemottakene i nærheten av Sergels torg stengt, dette for å unngå store forsamlinger, sier vaksinekoordinator Magnus Thyberg.

Politiet varslet på forhånd også trafikkproblemer.

Drøyt 18.000 mennesker hadde varslet at de ville delta i markeringen i Stockholm, som den såkalte Frihetsrörelsen står bak. Politiet har imidlertid bare gitt tillatelse til at 3.000 kan delta.

Säpo sier de er oppmerksom på at høyreekstremister kan søke seg til demonstrasjonene siden de har deltatt før, og vaksinemotstand er noe som er interessant for dem å utnytte for å få ut propaganda og rekruttere nye tilhengere.

Den antirasistiske stiftelsen Expo, som overvåker høyreekstreme bevegelser, peker på at aktivister blant annet fra den nazistiske Nordiska motståndsrörelsen har deltatt i demonstrasjoner som Frihetsrörelsen står bak.

– Det er viktigere enn noensinne å være kildekritisk, sier Susanna Trehörning i avdelingen for grunnlovsbeskyttelse og kontraterrorisme i Säpo.

Hun sier at de har merket et økende engasjement fra høyreekstremistiske kretser i forbindelse med pandemien.

Hun viser til at det først og fremst er voldsforherligende høyreekstreme miljøer som nå arbeider aktivt med slik desinformasjon og propaganda koblet til korona i sosiale medier.

En metode er å formidle propaganda og desinformasjon i kommentarfelt i det som ser ut som harmløse innlegg, som folk oppmuntres til å like og dele videre, sier Trehörning og ber folk passe seg så de ikke brukes til noe de ikke ville støtte.

Dette er noe som fremmede makter også utnytter, for eksempel ved å bruke andre til å sende ut sine budskap, sier Säpo og peker på Russland, Kina og Iran.

På grunn av kraftig økende smitte har Sverige skjerpet tiltakene for å bremse pandemien, blant annet ved å åpne for at det kan kreves vaksinepass for å få adgang til restauranter og arrangementer, og restriksjoner på antall kunder i butikker og kjøpesentre.