Nytt tidsskrift vil utfordre ideen om at religioner hater skeive

Mange skeive og transpersoner er selv religiøse og finner fellesskap og bekreftelse i religionen, sier en av professorene bak det nye akademiske tidsskriftet «QTR: A Journal of Queer and Transgender Studies in Religion».
Foto: Benson KUA/Flickr
– Når vi sier at en bestemt religion hater skeive mennesker, usynliggjør vi de skeive menneskene i den religionen, sier en av professorene som står bak tidsskriftet.
173Shares

I et forsøk på å motvirke antagelser om at religioner hater skeive og transpersoner, lanserer et par religionsprofessorer i USA et nytt akademisk tidsskrift som utforsker sammenhengene mellom religion, kjønn og seksualitet. Det skriver Religion News Service (RNS).

– Når vi sier at en bestemt religion hater skeive mennesker, usynliggjør vi de skeive menneskene i den religionen, sier Melissa M. Wilcox, professor i religionsvitenskap ved University of California i Riverside, som står bak utgivelsen.

Tidsskriftet «QTR: A Journal of Queer and Transgender Studies in Religion» skal publiseres i 2023 og vil utforske kristendom, buddhisme, jødiske samfunn og andre trosgrupper gjennom en skeiv- og transstudielinse. Den vil inneholde skeive og transe tilnærminger til hellige tekster, samt måter trans- og skeive mennesker har skapt sine egne religiøse rom.

En nettside er også planlagt i forbindelse med tidsskriftet og vil inneholde lydintervjuer, podcaster, poesi og skjønnlitteratur.

– Finner fellesskap og bekreftelse

Joseph Marchal, som er religionsvitenskapsprofessor ved Ball State University i Indiana, sier til RNS at selv om noen mennesker har brukt religiøse argumenter for å angripe skeive og transpersoner, «er mange skeive og transpersoner selv religiøse og finner fellesskap og bekreftelse i religioner.»

– Det finnes en antagelse om at å være religiøs er å være fiendtlig med tanke på kjønn og seksualitet og spesifikt med tanke på skeive og transpersoner, sier Marchal, som lanserer tidsskriftet sammen med Wilcox.

– Det er bare så tydelig at når vi tenker på kjønn og seksualitet og religion, trenger verden bedre og mer informert kunnskap om disse tingene, legger han til.

– Redder liv

Med tidsskriftet har professorene som mål å gjøre det vitenskapelige arbeidet innen dette feltet allment tilgjengelig for både akademikere og publikum.

– Dette arbeidet redder liv, sier Wilcox.

– Alle som bare googler for å finne ut hvem der ute som er som meg, eller om det er plass til meg i denne religionen, vil kunne finne arbeidet samlet i dette tidsskriftet.