Skrev UiOs mest populære master

Foto: Illustrasjon.
Foto: Wikimedia Commons
Naveed Yaqub står bak tidenes mest populære masteroppgave fra Universitetet i Oslo, som har blitt lastet ned nær 10 000 ganger.
0Shares

Titusenvis av studenter har siden 1999 fått masteroppgaven sin publisert via DUO-systemet. Vitenarkivet DUO er Universitetet i Oslos arkiv for oppgaver skrevet av studenter. Med totalt 9951 nedlastninger, er oppgaven skrevet av Naveed Yaqub den mest populære masteroppgaven av dem alle.

– Jeg er veldig fornøyd med oppgaven, og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra Universitetet i Oslo. Ettersom jeg sammenligner to teknologier, gjør jeg det lettere for folk å velge den beste teknologien. Det jeg har funnet ut hjelper også andre studenter med bedre referanser i deres akademiske oppgaver og forståelsen for teknologien, sier Yaqub til universitas.no.

Fokus på billigere teknologi
Yuqub skrev den engelske masteroppgaven i 2012, som har tittelen Comparison of Virtualization Performance: VMWare and KVM.

I oppgaven sammenligner Yaqub de to mest populære virtualiseringsteknologiene. Dette er en teknologi som blant annet effektiviserer strømbruk, og gjør at det blir billigere å kjøre tjenester som for eksempel Facebook, Twitter og nettaviser.

Oppgaveveileder for Yuqub og førsteamanuensis ved institutt for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Hårek Haugerud forteller at det er mange kroner å spare på å velge riktig teknologi.

– Virtualiseringsteknologi gjør at én datamaskin kan erstatte jobben som mange maskiner tradisjonelt har gjort, forklarer han til universitas.no