Får avslag og billett til Kabul

– Kunnskap mot hat og ekstremisme, er mantraet fra statsminister Erna Solberg og bakgrunnen til regjeringens beslutning om å opprette senteret.
Foto: Claudio Castello
Slik vil regjeringen og statsminister Erna Solberg handle overfor afghanere som har bodd og jobbet i Russland, og kommer seg videre til Norge for å søke asyl.

Etter onsdagens spørretime i Stortinget, og Frps gruppemøte, skjerper begge regjeringspartiene tonen i asyl- og innvandringspolitikken.

– Vi må være tydeligere på at asylinstituttet er for å hjelpe de som trenger beskyttelse. Det vil være folk som man godt kunne vært snill med. Det kan vi ikke gjøre i den situasjonen som er nå, sier statsministeren til TV 2.

– Vi må stoppe den strømmen av folk som har vært i og jobbet i Russland lenge. Svaret på det er at i Norge vil du få avslag og bli sendt til Kabul.

Tror på bredt forlik
Onsdagens krav om innstramming gjør det neppe lettere å få sentrumspartiene og SV å bli enige med de blåblå. For på motsatt side står Frp beinhardt på krav om mest mulig innstramming.

Et bredt forlik uten at både Høyre og Frp er med anses som en politisk umulighet, all den tid det er Frps statsråder i Justis-, Finans- og Integreringsdepartementet som i så fall skal gjennomføre flyktningpolitikken. Statsministeren tror samtidig selv at det er mulig å også få med Frp.

– Jeg oppfatter at Frp er interessert i innstramminger. Skal vi få det til å fungere, trenger vi et bredt forlik. Derfor tror jeg et slikt bredt forlik er mulig,