– Vi så behovet for oppmerksomhet rundt flerreligiøsitet

Høytider som jødenes hanukkah er en del av STLs flerreligiøse høytidskalender.
Foto: KDVR
Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn (STL) har publisert sin årlige flerreligiøse høytidskalender.

Lurer du på når diwali feires, eller den muslimske fasten begynner? STLs flerreligiøse høytidskalender gir deg en oversikt over sentrale religiøse høytider som feires i Norge, ifølge trooglivssyn.no.

Ifølge STL er ikke kalenderen en komplett oversikt over religiøse høytider, men et utvalg av de viktigste feiringene tros- og livssynssamfunnene selv har valgt ut.

Et praktisk behov

Kai Erik Westergaard i STL forteller Utrop om hvordan idéen bak kalenderen kom i gang.

Tros- og livssynssamfunnene selv rapporterer inn hvilke høytider de vil ha inn i kalenderen, ifølge Kai Erik Westergaard i STL.
Foto : Stine Backer-Owe

– Arbeidet med høytidskalenderen begynte til dels fordi vi selv hadde et praktisk behov for å holde oversikt over de ulike høytidene som ble feiret av medlemssamfunnene. Det er åpenbart ikke lurt å legge et rådsmøte, styremøte, eller andre arrangementer på en dag hvor noen av våre medlemmer feirer en viktig høytid.

– Hvor mange har lastet ned kalenderen?

– Vi har ikke tall tilgjengelig for nedlastninger i 2022 ennå. I fjor forsvant alle fysiske bort på kort tid. I år har 3000 kalendere blitt sendt ut sammen med STLs «Sjekkliste for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn».

Sjekkliste i kalenderen

Ifølge Westergaard er flere endringer tatt med denne gangen:

– Tros- og livssynssamfunnene selv rapporterer inn hvilke høytider de vil ha inn i kalenderen, noen velger å variere hvilke høytider de legger inn, mens andre har ganske faste. Det er likevel verdt å merke seg at mange av høytidene er fra flere forskjellige kalendere; både solkalendere som vår gregorianske, mens andre er lunar- eller lunarsolarekalendere. På grunn av dette vil noen av høytidene falle på fase dager i vår kalender, mens andre vil falle på forskjellige datoer i den gregorianske kalenderen. Som for eksempel eid og hanukka, som har vekslende dato i den gregorianske kalenderen. Det er også av samme grunn at kristen påske har forskjellig dato hvert år. Nytt i år er at vi også sender med sjekkliste.

Ulike høytider

– Hvorfor er det stor etterspørsel etter kalenderen?

– Fordi det er svært mange høytider og forskjellige kalenderdatoer som veksler å holde styr på. Derfor er det praktisk å ha en kilde som samler alle disse. Det er svært praktisk for både skoler, arbeidsgivere og ikke minst tros- og livssynssamfunnene selv.

Kalenderen kan også brukes som et verktøy for undervisning.

– Kalenderen er blant annet ment som et verktøy for å ha oversikt. I tillegg har kalenderen blitt brukt mye i undervisning og er etterspurt av lærere.