– Vi så behovet for oppmerksomhet rundt flerreligiøsitet

Lurer du på når diwali feires, eller den muslimske fasten begynner? STLs flerreligiøse høytidskalender gir deg en oversikt over sentrale religiøse høytider som feires i Norge, ifølge trooglivssyn.no.

Ifølge STL er ikke kalenderen en komplett oversikt over religiøse høytider, men et utvalg av de viktigste feiringene tros- og livssynssamfunnene selv har valgt ut.

Et praktisk behov

Kai Erik Westergaard i STL forteller Utrop om hvordan idéen bak kalenderen kom i gang.

Tros- og livssynssamfunnene selv rapporterer inn hvilke høytider de vil ha inn i kalenderen, ifølge Kai Erik Westergaard i STL.
Foto : Stine Backer-Owe

– Arbeidet med høytidskalenderen begynte til dels fordi vi selv hadde et praktisk behov for å holde oversikt over de ulike høytidene som ble feiret av medlemssamfunnene. Det er åpenbart ikke lurt å legge et rådsmøte, styremøte, eller andre arrangementer på en dag hvor noen av våre medlemmer feirer en viktig høytid.

– Hvor mange har lastet ned kalenderen?

– Vi har ikke tall tilgjengelig for nedlastninger i 2022 ennå. I fjor forsvant alle fysiske bort på kort tid. I år har 3000 kalendere blitt sendt ut sammen med STLs «Sjekkliste for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn».

Sjekkliste i kalenderen

Ifølge Westergaard er flere endringer tatt med denne gangen:

– Tros- og livssynssamfunnene selv rapporterer inn hvilke høytider de vil ha inn i kalenderen, noen velger å variere hvilke høytider de legger inn, mens andre har ganske faste. Det er likevel verdt å merke seg at mange av høytidene er fra flere forskjellige kalendere; både solkalendere som vår gregorianske, mens andre er lunar- eller lunarsolarekalendere. På grunn av dette vil noen av høytidene falle på fase dager i vår kalender, mens andre vil falle på forskjellige datoer i den gregorianske kalenderen. Som for eksempel eid og hanukka, som har vekslende dato i den gregorianske kalenderen. Det er også av samme grunn at kristen påske har forskjellig dato hvert år. Nytt i år er at vi også sender med sjekkliste.

Ulike høytider

– Hvorfor er det stor etterspørsel etter kalenderen?

– Fordi det er svært mange høytider og forskjellige kalenderdatoer som veksler å holde styr på. Derfor er det praktisk å ha en kilde som samler alle disse. Det er svært praktisk for både skoler, arbeidsgivere og ikke minst tros- og livssynssamfunnene selv.

Kalenderen kan også brukes som et verktøy for undervisning.

– Kalenderen er blant annet ment som et verktøy for å ha oversikt. I tillegg har kalenderen blitt brukt mye i undervisning og er etterspurt av lærere.