“Du, russiske! Du må dø!”

DISKRIMINERING: Arbeidsgiveren viste sterkt engasjement for å ansette Julia helt til han så at hun er russer. Bildet er et Illustrasjonsbilde.
Foto: Illustrasjonsbilde/ Kate Williams
Norsk-russiske "Maria" har familie i Ukraina, og er blant mange russere som er sterkt imot invasjonen. Likevel ble hun bedt om å dø av en forbikjørende nordmann.

– Jeg gikk ut for å hente posten, så plutselig stopper en bil. Sjåføren ropte: “Du, russiske! Du må dø!”. Ved siden av sjåføren sitter en annen mann som roper: “Flytt tilbake til Russland! Flytt vekk fra Norge!”, sier “Maria” til Utrop.

“Maria” vil gjerne være anonym fordi hun frykter for sikkerheten til barna sine.

– Jeg er redd for å gå ut, jeg er redd for å sende barna på skole, og jeg er redd for å gå på jobb. Og alt dette, fordi jeg er fra Russland.

“Maria” forteller at mannen visste at hun har russisk bakgrunn, fordi hun bor i en liten bygd i Nord-Norge.

–  Fordi jeg bor i en liten bygd vet alle hvem aller er, og hvilke land man kommer fra.

Flere russere sier de har blitt trakassert på jobb og skole

– Kjenner du andre med russisk bakgrunn som har opplevd slik trakassering?

– Ja, og det er mange russere som publiserer på en russisk Facebook-gruppe om at de har blitt trakassert på jobb og skole. For eksempel på fredag, ble et barn med russiske foreldre i Finland mobbet grovt på skolen. Etter skoletid banket de andre barna ham opp. Det barnet ligger nå på sykehus.

“Maria” sier at russere i Skandinavia har kontakt på en Facebook-gruppe hvor flere forteller om trakassering etter invasjonen av Ukraina.

– En russisk mann i Sverige sier at han og hans barn har blitt nektet legehjelp. Legen sa: “Fordi dere er fra Russland, så er dere ikke velkommen”.

Har familie i Ukraina

– Jeg er ikke den eneste russeren i Norge som sier dette: Jeg vil ikke ha krig! Min onkel, min tante og mine søskenbarn bor i Ukraina. De bor i Kiev. Jeg har familie i Kiev.

Hun mener at nesten annenhver russer har noen de kjenner i Ukraina.

– Vi vil ikke ha krig. Uansett om krigen skal være i Ukraina, Syria eller Afghanistan. Vi vil ikke ha krig noe sted.

RUSSERE PROTESTERER MOT KRIG: Flere russere protesterer mot invasjonen av Ukraina. Bildet er fra da Russland invaderte Krim-halvøya i 2014. Foto: Bogomolov PL.

– Det har ødelagt alt. 

Hun forklarer at Putin bestemmer alene, uten det russiske folk.

– Putin har ledet Russland i 22 år. Vel, i fire år var det Medvedev, men han er jo en del av Putin.

– Hva mener du om Putins regime?

– Jeg synes at Putin gjør mye bra for det russiske folk, men det som han gjør nå er dumt. Det har ødelagt alt. Først og fremst har det ødelagt liv til små ukrainske barn. Det har allerede dødd 14 barn i Ukraina. Og det er alt på grunn av Putin.

Ifølge Ukrainas statlige nødhjelpstjeneste har over 2000 sivile ukrainere dødd. FN har bekreftet 136 døde sivile ukrainere, men anslår at dødsraten er langt høyere.

“Maria” forteller at hennes familie i Kiev ikke har blitt truffet av russiske bomber, men at krigen er en stor psykisk påkjenning.

– Onkelen min ligger på sykehuset med hjerteproblemer forårsaket av stress på grunn av krigen.

Trusler mot russiske skiløpere

Ifølge NRK ble smørebilen til det russiske skilandslaget utsatt for hærverk i natt. Noen har tagget det Ukrainske flagget på smørebilen.

Skipresident Erik Røste bekrefter at Norges Skiforbund har mottatt meldinger med trusler mot russiske utøvere.

– I Norges Skiforbund har det kommet mange trusler, både på e-post og SMS. Det kommer fra folk i Norge som sier at de russiske utøverne må gjerne starte, men de kommer ikke i mål, sier Røste til NRK.

Norges Skiforbund har nå fulgt Norges idrettsforbund (NIF) sin oppfordring om å utestenge russiske utøvere. De russiske skiløperne må derfor reise hjem igjen fra Holmenkollen.

Russere blir utestengt

I tillegg til at NIF og Norges Skiforbund har bestemt seg for å utestenge russiske utøvere, opplever russere andre former for ekskludering i Norge.

I forrige uke intervjuet NRK turistverten Arne Glenn Flåten, som sier nei til alle russere som ønsker å sjekke inn på overnattingsstedet hans.

– Det er krig. Å takke nei til russiske gjester er ikke å fordømme dem, men et signal om at vi ikke aksepterer valgene til presidenten deres, sier Flåten til NRK.

Les også: Støtter vedtak fra idrettsforbundet

Støre: – Russerne i Norge er helt uskyldige i denne krigen

Statsminister Jonas Gahrs Støre publiserte en Facebook-status i forrige uke hvor han påpeker at det er viktig å huske på at russere i Norge er helt uskyldige i denne krigen. Vedlagt er et bilde av Støre ved siden av to sminkører i NRK :

Foto: Skjermdump

– Daria fra Ukraina og Irina fra Russland er bestevenninner og jobber i sminken på NRK. De har sminket meg mange ganger. Spesielt og rørende å møte dem begge i dag, to nære venner fra hvert sitt land som er i krig. Russerne i Norge er helt uskyldige i denne krigen og må ikke utsettes for hets, skriver Støre.