Folk i Afhanistan har allerede hendene fulle. Det siste de trenger nå er å bli fratatt sårt tiltrengte midler, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Privat
Å trekke tilbake penger som skulle hjelpe vanlige afghanere, vil gjøre vondt verre, skriver Mojgan Panjshiri i dette innlegget. 
73Shares

Joe Bidens avgjørelse, den 11. februar, om å ta kontroll over pengene som tilhører det afghanske folket og å tilsidesette halvparten (rundt 30 milliarder kroner) av disse som erstatning for familiene rammet av 9/11 viser ikke bare en umoralsk, urimelig, og forkastelig avgjørelse. Den viser også Bidens manglende kunnskap, mulig hukommelsestap om hvem som sto bak terroren den 11. september 2021. 

Det var ikke afghanske folket som angrep USA

Hvis Biden ikke vet det, eller har glemt det, ble de grusomme og inhumane terrorangrepene mot flere amerikanske mål i 2001 utført av terrornettverket Al-Qaida.

Et enkelt Google-søk på «Al-Qaida» viser følgende: 

«Al-Qaida er et internasjonalt terrornettverk, grunnlagt av Osama bin Laden i Peshawar i 1988. I 1996 erklærte bin Laden krig mot amerikanske styrker i Saudi-Arabia, som hadde blitt utplassert der etter Golfkrigen i 1990–1991, og i 1998 erklærte han en global krig mot USA. Dette ble etterfulgt av flere terrorangrep mot amerikanske interesser, mest kjent er angrepene mot USA 11. september 2001 der cirka 3000 mennesker omkom.»

Terrornettverket er altså grunnlagt i Pakistan, og før det, er det Saudi-Arabia som har erklært krig mot USA og dets styrker. Med andre ord har terrorangrepene i 2001 ingenting med det afghanske folket å gjøre. 

Mer lidelse for afghanere

Riktignok gikk blant andre USA inn i Afghanistan for å bekjempe terrorisme – og kanskje hjelpe det afghanske folket som alltid har bekjempet internasjonal terrorisme og som har stått, og den dag i dag, står relativt ubeskyttet av det internasjonale samfunnet i denne kampen. 

Bidens avgjørelse kan umulig resultere i annet enn at han påfører et lidende folk enda mer lidelse

Men USA og NATO kom ikke bare tapende ut av Afghanistan. De klarte heller ikke å hjelpe det afghanske folket, og enda verre; deres uriktige avgjørelser hele veien, ga en unik, ny styrke til internasjonal terrorisme. 

I dag er det ikke bare det afghanske folket som blir truet av internasjonal terrorisme, men hel verden. 

Bidens avgjørelse kan umulig resultere i annet enn at han påfører et lidende folk enda mer lidelse – muligens for å gjenetablere tapt popularitet på hjemmebane.

Ikke straff afghanere

Kjære Biden, denne verden har en lang historie. Mange land har samme erfaring som Afghanistan, men har kommet tilbake. Sterkere enn før – dette kan også skje i Afghanistan.

Jeg håper noen etterhvert gir deg riktig informasjon om at det altså er Al-Qaida du eventuelt kan påføre lidelse, og ikke det afghanske folket, som allerede har nok lidelse som det er.

Våre kommentarer og analyser er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.