14-årig asylsøker venter barn nummer to

Flerkultur er forbausende lite problematisert i forhold til kontantstøtten mener, i følge en masteroppgave.
Foto: Illustrasjonsfoto
– Norge må langt på vei akseptere at mindreårige flyktningjenter er gift og får barn, sier sosialantropolog Unni Wikan i et intevju med NRK. 
0Shares

Under en inspeksjon forrige fredag kom det frem at jenta på 14, en syrisk asylsøker, hadde et barn på 18 måneder og var på ny gravid med sin 23-årige ektemann.

Etter norsk lov er 14-åringen utsatt for seksuelt misbruk. Sosialantropolog Unni Wikan mener imidlertid at jenta kan bli hardere rammet dersom myndighetene griper inn.

– Etter sedvaneloven og ifølge islam tilhører barna fars familie. Generelt er skilsmisse ikke sett på med gode øyne. Så hvis jenta har det bra i ekteskapet, bør norske myndigheter støtte opp om familien, selv om hun er en barnebrud, sier Wikan til NRK.

Ifølge sosialantropolgen Unni Wikan bør norske myndigheter støtte opp om familien til den 14-årige asylsøkeren.
Foto : UiO/Sosialantropologisk institutt

Ekteskap som trygghet
Sosialantropologen forsvarer ikke at unge jenter blir giftet bort, men mener barnebrudene kan lide mer dersom norske myndigheter forsøker å “sette dem fri” fra ekteskapet.

Situasjonen hennes er neppe unik, hvor stadig flere syriske jenter helt ned i 12-13-årsalderen blir gift. Krigen i Syria har skapt en usikker situasjon for jentene, særlig i tilfeller hvor de har mistet far.

– Klokkeklart hva som er norsk lov
Linda Kråkenes, seksjonsleder for barnevern hos Fylkesmannen i Finnmark, slår fast at den gifte jenta er å regne som en enslig mindreårig. Fylkeslegen i Finnmark, Eivind Merok, vedgår overfor NRK at slike saker er et dilemma for hjelpeapparatet i Norge.

– Samtidig er det klokkeklart hva som er norsk lov, selv om dette er vanskelig.