Tajik: – Nei til hijab i barneskolen

Ikke i skolen: Frp i Sarpsborg tar opp forslaget om hijabforbud i barneskolen
Foto: Ikhlasul Amal
Arbeiderpartiets Hadia Tajik sier at hijab på barneskolebarn er seksualisering av barn og ønsker forbud. Tøyen-rektor sier nei.
Xueqi Pang
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

I et intervju med Aftenposten sier Ap-politiker Hadi Tajik at hun er for et hijabforbud på alle barneskoler i Norge.

– Bør det være forbudt for elever i barneskolen å bruke hijab? spurte Aftenpostens Harald Stanghelle Hadia Tajik i TV-programmet Stanghelle & Eilertsen.

 
Foto : Arbeiderpartiet

– Ja, Ja, jeg vil si det, fordi det er en seksualisering av unger, svarte Tajik, som er nestleder i Stortingets justiskomité og i Arbeiderpartiet.

Et forslag om forbud av hijab i barneskolen har vært drøftet i Stortinget i 2010 og 2011, men den gang fikk forslaget ikke tilslutning fra andre enn Fremskrittspartiet, skriver Aftenposten.

Rektor ønsker ikke forbud
Rektor Terje Andersen ved Tøyen og Vahl skoler i Oslo skjønner ikke hvorfor det skal være et hijabforbud og argumenterer for at det vil være brudd på muslimsk tradisjon. I tillegg ønsker han ikke å forby foreldre å kle barna sine som de vil.

Tøyen og Vahl skoler er to skoler i Oslo med høyst andel minoritetselever. Såpass mange barn ved skolene er ikledd hodeplagg at Andersen ikke en gang merker at barn går med hijab, ifølge Aftenposten.

– Jeg skjønner ikke helt poenget med dette forslaget, spesielt ikke med tanke på den tilspissede tiden vi er inne i nå. Foreldrene sender barna til skolen med hijab på grunn av tradisjon, og det ville vært rart om vi plutselig skulle forby det, sier han.

FrP: – Enig med Tajik
– Det er veldig gledelig og overraskende at Tajik sier dette når Arbeiderpartiet har stemt imot disse forslagene gang på gang og argumentert kraftig imot, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg.

Wiborg foreslo allerede for ett år siden et forbud mot heldekkende plagg i det offentlige i Stortinget, og takker ja til forbud mot hijab i barneskolen, skriver Aftenposten.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i utdanningskomiteen på Stortinget er uenig. Han viser til at Justisdepartementets lovavdeling i 2010 kom frem til at et forbud trolig er i strid med menneskerettighetene.

– Det får være måte på hvor mye vi skal regulere folks bekledning. Vi tåler vel en hijab, sier han til Aftenposten.