Tusenvis av afghanske flyktninger sitter fast i Emiratene

Ahmad Shah Mohibi, grunnlegger av gruppa Rise to Peace, sier situasjonen for afghanske flyktninger i Dubai er usikker.
Flere tusen afghanere sitter fortsatt fast i De forente arabiske emirater, etter flukten fra Afghanistan sist sommer. Fredag fikk de unnskyldninger fra USA.

En høytstående amerikansk diplomat møtte opp i Emiratenes hovedstad Abu Dhabi fredag for å levere sin beklagelse til tusenvis av afghanske flyktninger.

Diplomaten lovet å forsøke å gjøre prosessen med å sende dem til USA mer smidig, samtidig som han erkjente at det kanskje ikke vil være mulig.

Titusener av afghanere strømmet inn i flyene som forlot den afghanske hovedstaden Kabul i de siste dagene med evakuering etter at Taliban tok over landet i august.

Overfor journalister på stedet uttrykte diplomaten sin beklagelse og frustrasjon over situasjonen og innrømmet at for enkelte av flyktningene vil det være umulig å få et visum til USA.

For afghanerne er situasjonen vanskelig. Tusenvis har demonstrert mot de usikre forholdene.

– Problemet er at ingen vet hva som skjer, sier Ahmad Shah Mohibi, grunnlegger av gruppa Rise to Peace, som forsøker å hjelpe flyktningene i Abu Dhabi.

– USA har en moralsk plikt til å hjelpe dem, sier han.

Om lag 12.000 afghanske flyktninger er i Emiratene. Blant dem finnes journalister, dommere, aktorer, LHBTQ-aktivister og religiøse og etniske minoriteter, ifølge Shah Mohibi.