Solberg vil ha et «hurtigspor» for å få ukrainere ut i arbeid

Erna Solberg vil åpne for midlertidig arbeidstillatelse for ukrainske flyktninger.
Erna Solberg (H) kritiserer regjeringens innstramminger i innleieregler i arbeidslivet og vil åpne for midlertidig arbeidstillatelse for ukrainske flyktninger.
18Shares

– Vi er for få mennesker til alle jobbene som et kreativt og nyskapende næringsliv skaper. Det er et luksusproblem, men også en mulighet, nå som vi kan vente oss tusenvis av flyktninger fra Ukraina, sa Solberg i sin tale til Høyres landsstyre søndag.

Samtidig peker hun på at til tross for at over en halv million stillinger ble utlyst i fjor, var det likevel 64.000 personer som gikk arbeidsledige inn i mars.

– Arbeidsgivere må akseptere at det ikke bare er nyutdannede 20-åringer som banker på døren, men de må også legge til rette for at voksne kan få utdanning mens de står i jobb, sier hun.

Solberg mener at dagens regjering gjør det vanskelig for bedrifter å være fleksible, og viser til at regjeringen har varslet innstramminger i bruk av innleid arbeidskraft.

Det innebærer å sikre rask tilgang til midlertidig arbeidstillatelse og mulighet for å ta utdanningsmoduler, slik at kompetanse fra hjemlandet blir relevant i Norge.

I tillegg vil de sikre rask bosetting i en kommune, norskkurs, frivillige til å ta dem godt imot og psykisk helsehjelp.

Også Frp-leder Sylvi Listhaug sa til sitt landsstyremøte lørdag at Norge må sørge for at ukrainske flyktninger får arbeidstillatelse fra den dagen de ankommer.

– Vi vil sørge for å kvalifisere flere til det norske arbeidslivet. De som har gode forutsetninger for å komme i jobb, vil få et kortere program og kan få rask bistand gjennom hurtigsporet i introduksjonsprogrammet, skriver Persen i en kommentar til NTB.

Hurtigsporet er tilpasset flyktninger med utdanning på videregående nivå fra før, og det er grunn til å anta at mange ukrainske flyktninger vil kunne ta dette i bruk, ifølge statsråden.

Persen sier videre at ukrainere som får jobb, skal få sine rettigheter ivaretatt – og at arbeidet for faste og hele stillinger er noe som gagner hele samfunnet.