Uttransportert i sprengkulde

Dette bildet fra tidligere i vinter viser asylsøkere med barn som krysser Storskog-grensen og inn til Norge
Foto: Thomas Nilsen
Fulgt av to politibiler kjørte en buss ut fra ankomstsenteret i Kirkenes. Bussen fraktet 13 avviste asylsøkere over den russiske grensen i sprengkalde 28 minusgrader.
0Shares

Bussen, som har hentet asylsøkere for å frakte dem over grensen ved Storskog, forlot ankomstsenteret i Kirkenes i 17.40-tiden tirsdag. Like etter klokken 18 kjørte bussen over grensen til Russland ved Storskog, melder VGNett.

Kommuniksjonsmedarbeider Tuva Otterlei Blikom i Politiets Utendingsenhet (PU) bekrefter overfor VG at 13 personer i kveld er uttransportert til Russland over grensestasjonen på Storskog.

– Transporten har gått til som planlagt, til en by på russisk side, sier hun til avisen.

PU: – Alle får anledning til å skaffe advokat
Leder for Politiets Utlendingsenhet i Kirkenes, politioverbetjent Tor Espen Haga, sier følgende om hva som skjer med asylsøkerne som fortsatt er på ankomstsenteret:

– Saksbehandlingen går sin gang. Får de et vedtak som gjør at de skal sendes til Russland, så sendes de til Russland. Får de et vedtak som sier at de har rett til opphold i Norge, så får de bli i Norge, sier han til VGNett.

Får ingen klagemuligheter
Ruth Pedersen, rådgiver for NOAS, sier at de har forsøkt å få fatt i Politiets Utlendingsenhet (PU) uten å lykkes.

– Beboere har fortalt oss at de har fått beskjed om at de må spise seg gode og mette, fordi det kan bli lenge til de får mat, sier Pedersen, og legger til:

– Asylsøkerne er ikke gitt klagemuligheter eller praktiske rettsmidler. De har ikke mulighet til å klage, og vi mener dette er klare brudd på menneskerettighetene, sier hun til VGNett.