EU nekter for dobbeltmoral i møte med flyktninger

EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas sier unionen forskjellsbehandler ikke i sin flyktningpolitikk.
Foto: European Parliament
EU blir kritisert for å være mer imøtekommende for ukrainske flyktninger enn flyktninger fra Midtøsten. Unionen svarer at situasjonen i Europa er unik.

EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas svarer fredag på kritikken med å si at unionen ikke forskjellsbehandler i sin flyktningpolitikk basert på flyktningenes opprinnelsesland.

Schinas la imidlertid til at situasjonen i Ukraina er unik fordi landet, i motsetning til Syria, grenser til flere EU-land.

– Flyktningstrømmen går direkte til EU, sa han til journalister i Istanbul.

Ifølge FN har over 3 millioner ukrainske flyktninger krysset grensen til nabolandene etter at landet ble invadert av Russland 24. februar. Flest av dem har reist til Polen.

EU har bestemt at alle som flykter fra Ukraina, skal få midlertidig kollektiv beskyttelse. Det innebærer at de har rett til opphold, skole, helsehjelp og arbeid.

Til sammenligning kom det over 1 million flyktninger, mesteparten syrere, til Europa i 2015. Ingen av de fikk automatisk midlertidig beskyttelse. Medlemsstatene endte opp med å gi asyl til over 550.000 syriske flyktninger i 2015 og 2016, ifølge EU.

Mange syriske flyktninger bosatte seg i stedet i Tyrkia, i tråd med en EU-avtale fra 2016 som ga landet økonomisk støtte for å ta imot flyktninger.

– Vi gjorde vårt og jeg vil ikke si det er noen dobbeltmoral i denne argumentasjonen, sier Schinas.