Skaper kontrovers med uttalelse om borgervernsgruppe

 
Foto: Bård Gudim/FrPMedia
Tidligere i dag, på radioprogrammet Politisk kvarter uttalte Frp-representanten og medlem av justiskomitéen, Jan Arild Ellingsen (bildet), at den nyopprettede borgervernsgruppen Odins soldater fortjente "honnør".

Uttalelsen, som Ellingsen nå får kritikk for, gikk som følgende:

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, uttalte Ellingsen til Politisk kvarter.

Høyres Anders Werp tar på sin side sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han til NTB.

Står for et farlig verdisyn
Også statsminister Erna Solberg mener Odins soldater representerer et farlig verdisyn. Hun tar avstand fra Ellingsens utspill om at de selvutnevnte borgervernerne fortjener honnør.

Foto: Arkiv.
Foto : Flickr/kjetil_r

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sier statsministeren til VGNett.

Uenig i situasjonsbeskrivelse
Heller ikke Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratets politifagavdeling sier seg enig med Ellingsens støtte til Odins soldater med bakgrunn om at politiet “ikke har ressurser til å gjøre jobben”.

– Det er ikke noe i det generelle kriminalitetsbildet som tilsier at politiet ikke har kontroll på situasjonen, enten det gjelder kriminalitet eller ordensforstyrrelser. Det er således ikke en ekstraordinær situasjon som krever tiltak utover den målrettede innsatsen politiet over hele landet har iverksatt med egne ressurser, sier han til Dagbladet.

Avviser islamofobi
Odins soldater, som henter sin inspirasjon fra den førstopprettede gruppen i Finland med samme navn, har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er gruppen islam- og innvandringskritisk, noe Alte avviser overfor TV2.

Ifølge talsperson Ronny Alte går ikke “Odins soldater” etter utlendinger eller innvandrere.

 
Foto : Skjermdump/YouTube/SIAN

– Vi har fokus på gatekriminalitet, tafsing på jenter, narkotikasalg og vold, ikke minst. Vi vil være preventive, og vi bryr oss ikke om hudfarge eller religion. Så er det klart at med tanke på alle de ulovlige innvandrerne som er her, så er det mange av de som er representert når det kommer til seksuelle overgrep og narkotikasalg, sier talsperson Ronny Alte.