– Høyre-populistisk valgskred handler ikke bare om flyktninger

Stemmer mot Merkels flyktningepolitikk og for en konservativ motreaksjon i Tyskland: høyrepopulistiske Altenative für Deutschland (AfD) gjorde et brakvalg under gårsdagens valg flere tyske delstater, på bekostning av forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti (CDU).
Foto: metropolico.org
Høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) gjorde et brakvalg under gårsdagens delstatsvalg i Tyskland. Men det er ikke bare innvandringsmotstand som ligger bak de regjerende kristeligdemokratenes nederlag, mener norsk forsker.
0Shares

Førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder kaller overfor NTB valgresultatet for dramatisk, skriver Fedrelandsvennen.

 
Foto : uia.no

Alternative für Deutschland fikk over 21 prosent i delstaten Sachsen-Anhalt, 12 prosent i Rheinland-Pfalz og 14 prosent i Baden-Württemberg, mens forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti, CDU, er gått klart tilbake i alle tre delstater.

– Konservativ motreaksjon
Samtidig påpeker Letnes at det ikke bare er flyktningpolitikken som har utløst dette resultatet. Han ser at den brede motstanden mot Merkels flyktningpolitikk har utløst en motreaksjon i brede konservative sjikt som ikke føler seg representert av at Merkel har tatt partiet inn mot sentrum.

– Her har vi en motkultur som står for tradisjonelle familieverdier, som ikke er fornøyd med at Merkel blant annet har godtatt homofile ekteskap, og som mener at likestillingen er gått for langt, sier han til NTB.

I motvind: Forbundskansler Angela Merkels parti, CDU, gjorde det svakt under gårsdagens delstatsvalg.
Foto : Flickr.com

En “tysk kvinnelig Trump”?
Tidligere i vinter, i kjølvannet av flere hundretalls anmeldte sexovergrep i Köln nyttårsnatten til 1. januar 2016, skrev Utrop i en kommentar at hendelsene kunne få politiske konsekvenser, blant annet i form av økt velgerstøtte til partier på ytre høyre. En overveldende andel av de som begikk overgrepene var nemlig menn med annen bakgrunn enn etnisk tysk, blant annet nyankomne flyktninger. 

AfD som regnes som et moderat, men likevel sterk innvandringskritisk høyre-populistisk parti, scorer stort på omkvedet om at de “på toppen” ikke bryr seg om dem der nede. Ifølge AfD skal statens penger ikke brukes på flyktninger, men til å heve levestandarden for de sosialt svakeste tyskerne.

I en artikkel på Bloomberg News sammelignes partileder Frauke Petry (40) med den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump, særlig på bakgrunn av velgermasse og retorikk.

Kan smile over valgskred: Lederen i AfD, Frauke Petry, kaller sitt parti “et parti for alle tyskere, og som vil stå opp for den sosiale freden”.
Foto : metropolico.org

– Frauke Petry har blant annet uttalt at “politiet må “hindre ulovlig grensepassering, ved hjelp av skytevåpen om det skulle bli nødvendig.”. AfD har også, i likhet med Trump, en anti-establishment retorikk som appellerer til de velgermassene som er misfornøyde med forbundskansler Merkels åpen-dør-politikk på flyktningfeltet.

Lenke til pressebildet