Gratulerte kvenene med dagen

 
Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (bildet) markerte i løpet av i dag kvenenes nasjonaldag. 
0Shares

– I dag markeres Kvenfolkets dag blant kvener både i Norge og Sverige, en markering og en synliggjøring av det kvenske folk og deres kultur. Jeg ønsker å gratulere alle kvener med dagen, skrev Sanner på regjeringen.no.

Kvenfolkets dag er en ganske ny merkedag, som ble første gang markert av norske kvener i 2013. I 2014 var det enighet mellom to kvenske organisasjoner om at 16. mars skulle bli Kvenfolkets dag.

Statssekretær Anne Karin Olli deltok også med en hilsningstale på Qven Østlandets markering av dagen.

– Regjeringen har som mål at kvener i Norge skal få utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv. Vi ønsker å arbeide for at kvensk språk skal være et levende språk for framtidige generasjoner, derfor er det viktig å skape flere språkbrukere, sier hun ifølge regjeringen.no.

Klikk her for å lese hele saken, og for å få med kommunalministerens gratulasjon på kvensk.

FAKTA

Kvener (kvensk/finsk: kveeni/lantalaiset; nordsamisk: kveanat/láddelaččat) er en etnisk gruppe i Nord-Norge som nedstammer fra finske bønder og fiskere som emigrerte fra nordlige deler av Finland og Sverige til Nord-Norge fra 1500-tallet, og siden. 

Melking av reinsdyr slik det fant sted på vest-Finnmark på slutten av 1800-tallet. Typisk kvensk mannsantrekk på bildet.

Kvenene ble anerkjent som en nasjonal minoritet i Norge i 1998. Andre nasjonale minoriteter er jøder, rom (sigøynere), romanifolket (taterne/de reisende) og skogfinner. I 2005 ble kvensk offisielt anerkjent som et minoritetsspråk i Norge.

(Kilde: norsk Wikipedia)