– Frp ba meg komme til Norge og starte moské

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Bejzat Becirov (bildet), forstander Islamic Center i Malmö, arbeider med integrering av flyktninger i en av Sveriges mest segregerte byer.
0Shares

I 2013 hadde han Siv Jensen og resten av Frp-ledelsen på studiebesøk. 

– Frp-folkene sa til meg: “Kan du ikke sende en slik organisasjon til oss i Norge? Vi trenger noen som dere i Oslo”, gjenforteller Becirov, overfor Dagbladet.

Becirov grunnla moskéen i 1988, som nå regnes som Syd-Sveriges største moské. Islamic Center i Malmö er et sted mange av de nyankomne 163.000 flyktningene Sverige fikk i fjor går til. 

Becirov og moskèen har hjulpet flyktningene å komme i kontakt med myndigheten og Arbetsförmidlingen i Malmö, og har også et åpent samarbeid med svensk politi.  

Annerledesmoskèen
I Sverige har innvandringsdebatten, eller det som mange beskriver som mangel på sådan, skapt enorme politiske skillelinjer. Etniske svensker som har følt seg tilsidesatt i denne debatten har i økende grad sluttet opp om det høyreradikale Sverigedemokraterna. Samtidig skaper marginalisering og fremtidsfrykt blant folk med muslimsk innvandrerbakgrunn i Malmös forsteder en økende oppslutning rundt islamistiske grupper som del av denne negative spiralen. Særlig de unge er i en prekær situasjon.

Islamic Center blir i en slik sammenheng en stemme for tilnærming og mot radikalisering. I en by hvor jødehatet har økt betraktelig de siste årene sendes to av skoleklassene som tilhører moskéen på studiebesøk til en synagoge.   

– Forståelse er så viktig for å kunne integreres. Vi må snakke med hverandre, lytte til andre. Det tror jeg Sivs folk likte, at vi er en moské som er opptatt av åpenhet og integrering, at vi ønsker å spille en rolle i samfunnet, sier Becirov