Lag gefilte fisch

 
Foto: Olaf Herfurth
Utvandrerretten som ble en del av det israelske kjøkkenet, Gefilte Fisch ("fylt fisk") er et godt og velsmakende alternativ til kjøttrettene som karakteriserer kokekunsten i Midtøsten.
0Shares
I sin tid ble retten brakt av yiddischtalende tyske, russiske og polske ashkenazi-jøder som utvandret til det området som senere skulle bli staten Israel.
 
Gefilte fisch består av posjert fiskedeig stappet inn i fiskeskinnet, enten som hel fisk (se bildet) eller som en variant av fiskeboller. Retten blir vanligvis servert med gulrot og “khrain”, revet pepperrot. Retten er spesielt populært blant under sabbaten og andre religiøse høytider, slik at man unngår å blande ingredienser i strid med kosherpraksis (jødiske religiøse matforskrifter).
 
Ingredienser:
 
Fisk, tre middels store poteter, skrelte; to middels store løk, finhakkede; vegetabilsk olje til steking, en stor aubergine, to hvitløk, hakkede/knuste;  to spiseskjeer hakket frisk persille, havsalt, nykvernet sort pepper og paprika.
 
Tilberedning:
 
Kok eller damp potetene til de er møre, sett dem deretter til side. Varm ovnen til 220°C. Stek løken i oljen før den har fått en mørk, gyllenbrun farge. Skjær toppen og halen i auberginen, i to på langs, strø fiskekjøttet med olje og legg dem på en smurt bakeplate. Prikk skinnet med en gaffel.
 
Stek auberginen til skinnet begynner å skrumpe og fiskekjøttet er myk (ca 20-30 minutter). Skru så ovnen ned til 170°C. Mos potetene, tilsett kokt løk, aubergine kjøtt, hvitløk, persille, havsalt, nykvernet mykpepper og paprika.
 
Lag blandingen i karbonader. Sett litt olje og varm dem i ovnen. Bak i ovnen i 30 minutter helt til de er gyldenbrune. Server varmt eller kaldt med salater og pepperrot (khrain).