Mens byggermesterne lagde flotte skip i vikingstil, serverte kvinner fra Ukraina borsj og kaker, solgte suvenirer og snakket gjerne med alle forbipasserende. Barn grillet pølser på spidd og lekte.
– Vårt mål er å vise hvordan vi tar imot ukrainske flyktninger, hvordan de integreres i det
norske samfunnet. Noen flyktninger kom bare i går og nå har de mulighet til å kommunisere
og dele kontakter med ukrainerne og nordmennene som bor her, sa Anastasia Smyk,
nestleder av Ukrainsk Forening Øst Norge (Vestfold).
– Jo mer nordmenn blir personlig kjent med dem, hører deres tragiske historier, jo bedre vil de forstå. Å smake på ukrainsk mat, kaker, kommunisere med dem direkte er ganske annerledes enn å lese tørr informasjon i pressen om krigen i Ukraina, la hun til.
Vennskapsbånd mellom folk
Folket på Vikingodden har gjennom flere år hatt et nært og godt forhold til nettopp Ukraina,
både det ukrainske miljøet i Norge, båtbyggermiljøet i byen Ivano-Frankivsk og landets
ambassade i Oslo.
Under markeringen kom førstesekretær ved Ukrainas ambassade Viktor Pastushenko og hans kone Ruslana Kotsjuba.
Oseberg-leder Einar Chr. Erlingsen sa til de fremmøtte:
– Som en frivillig stiftelse kan vi ikke tilby mye økonomisk støtte, men det tar vi som selvsagt at våre norske myndigheter kommer til å gjøre. Det vi derimot kan tilby, er hjelp til å etablere et fotfeste i dette nye samfunnet dere nå er blitt en del av. Vi ønsker å gjøre overgangen lettere for dere, at dere skal føle dere trygge og verdsatt, bidra til at dere får et nettverk, trøst og vennlige ord når det trenges, å lære språket vårt gjennom å bruke det. Alt dette kan dere oppnå dersom dere ønsker å bli en del av vårt miljø. Vi kommer til å ta imot dere med åpne armer.
– Nordmenn forstår
Ukrainsk forening ble også takket av Tønsberg kommune ordfører Anne Rygh Pedersen.
– Nordmenn forstår den globale trusselen Putin regimet utgjør og behovet for å støtte det krigsherjede landet og flyktningene som kommer hit. Det var gledelig at nykommerne kan samarbeide med et pågående prosjekt som Stiftelsen Oseberg Vikingarv.