Reagerer på pengeforslag for flyktninger

Ann-Magrit Austenå (48)blir ny generalsekretær i NOAS.
Foto: Arkiv
De nye flyktningforslagene til Sylvi Listhaug minner om et realitykonsept på TV, mener Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Innvandrings- og inkluderingsministeren fra Frp foreslår å opprette fire til fem nye integreringsmottak hvor målet er at flyktningene skal starte raskere med norskopplæring og arbeidspraksis.

Pengepremier til flyktninger som lærer norsk raskt og strengere krav til de som ikke har motivasjon var blant forslagene i integreringsmeldingen som Listhaug la fram onsdag, melder NRK.

Forslaget er at hver flyktning får sin egen kontrakt med strenge krav. Men NOAS kommer på sin side med sterk kritikk.

– Dette blir litt «flyktning-Big Brother», sier generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå.

Hun viser til realityprogrammet der deltakerne bor inne i en bunkers og stemmes ut én etter én, og reagerer spesielt på forslaget om bonusordninger for flyktningene som gjør det bra på tester underveis.

Skeptisk 
Språkprofessor ved Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo, Bente Ailin Svendsen, mener et bonussystem kan få motsatt effekt for integrering.

– Da lager man ordninger som belønner de få. Det kan ha en positiv effekt for noen, men hva med alle som ikke har mulighet til å prestere bra, spør Svendsen.