EUs grensebyråsjef går etter anklager om brudd på internasjonal lov

Sjefen for EUs grensebyrå Frontex, Fabrice Leggeri, har gått av etter avsløringer om «pushbacks» i Egeerhavet og Middelhavet.
Foto: Wikimedia Commons
Sjefen for EUs grensebyrå Frontex har gått av etter avsløringer av at Frontex-personell skal ha presset tilbake migranter i Egeerhavet og Middelhavet.
39Shares

Fabrice Leggeris oppsigelse ble akseptert i et Frontex-styremøte fredag kveld, samme dag som han tilbød seg å gå av.

Tilbudet kom dagen etter en medieavsløring om at styrker fra Frontex skal ha vært involvert i såkalte «pushbacks» i blant annet Egeerhavet og Middelhavet. Det vil si at de har presset potensielle asylsøkere tilbake over grensen etter at de har tatt seg inn i EU, enten til sjøs eller på land.

Praksisen er i strid med internasjonal lov. Ifølge en felles granskning fra flere europeiske medier, deriblant tyske Der Spiegel og franske Le Monde, var det minst 957 slike tilfeller i Egeerhavet mellom mars 2020 og september 2021.

EUs antikorrupsjonsorgan Olaf etterforsker også Frontex på grunn av anklager om trakassering og misbruk av offentlig stilling. Det har vært stort press mot Leggeri i flere måneder. Fram til nå har han imidlertid nektet for alle anklager.

Før fredagens møte sa Frontex-talsmannen Maximillian Kall at Leggeris avgang kunne gi Frontex en ny start.

– Det gir oss muligheten til å løse opp i anklagene og sikre at alle Frontex-oppdrag skjer i henhold til europeisk lov.

Nestlederen for Frontex, Aija Kalnaja, blir konstituert leder etter Leggeri. Hun har blant annet vært nest øverste leder for politiet i hjemlandet Latvia.

Fabrice Leggeri ble sjef for Frontex i januar 2015 og styrte byrået gjennom flyktningkrisen i 2015. Da ankom godt over en million mennesker EU, mange av dem flyktninger fra Syria.