Persen om ukrainske flyktninger: Stor tilstrømming på kort tid skapte utfordringer i alle ledd

– Regjeringens målsetting er å sikre at flyktninger fra Ukraina raskt kan komme i gang igjen med livene sine og delta i det norske samfunnet, ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
Foto: Arbeiderpartiet
Regjeringen innrømmer at det store antall ukrainske flyktninger skapte utfordringer i startfasen, men at de nå har systemer som forenkler arbeidet.

– Regjeringens målsetting er å sikre at flyktninger fra Ukraina raskt kan komme i gang igjen med livene sine og delta i det norske samfunnet.

Det sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) da hun innledet regjeringens pressekonferanse om integrering av ukrainske flyktninger fredag.

Hun sa at det med stor tilstrømming på kort tid var utfordringer med kapasiteten i alle ledd i oppstartsfasen.

– Dette har naturlig nok ført til frustrasjon og utålmodighet. Det er en utålmodighet jeg deler, sa Persen.

– Heldigvis har en del av flaskehalsene nå begynt å løses opp, sa Persen og nevnte registreringskapasiteten hos politiet, UDIs behandling av asylsøknader og kartlegging av flyktninger og bosetting som er forenklet, som eksempler.

UDI-direktør Frode Forfang sier de nå har fått plass de systemene som trengs for å gjennomføre den innledende fasen.

– Vi er ganske snart også der at det vil være en god flyt i dem som kommer framover som skal gjennom registrering og kartlegging før de skal bosettes.

– Det store bildet er at disse tingene er i ferd med å komme på plass, og at ting vil flyte mye bedre fremover, sa Forfang.