– Frps forslag om «asyl-eksport» er ansvarsfraskrivelse

KRITISK: Unge Venstres Katja Busuttil er kritisk til FrPs forslag om å sende asylsøkere og flyktninger som kommer til Rwanda.
Foto: Privat
Unge Venstres Katja Busuttil og Rodas Tadese Sibahtu reagerer kraftig på Fremskrittspartiets forslag om «asyl-eksport».
596Shares

I et innlegg i TV 2 viser de til FrPs innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborgs forslag om å sende asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge til Rwanda.

– Frp ønsker at asylsøkere og flyktninger skal flyttes til Rwanda mens de venter på at søknaden deres behandles, og ved godkjent oppholdstillatelse må de bli boende i landet. Dette innebærer å sende voksne og barn ut til et land som lider av ekstrem fattigdom. Samtidig som Listhaug applauderer Danmark for å ha vedtatt denne asylmodellen, har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykt at asyl-eksport er både utnyttende og farlig.

– I en globalisert verden har alle ressurssterke land et ansvar for å vise medmenneskelighet, og Norge er dessuten pliktet til å rette seg etter signerte internasjonale konvensjoner.

Unge Venstres Rodas Tadese er også kritisk til forslaget fra Frp.
Foto : Privat

Å øke andelen kvoteflyktninger er en løsning som begge foreslår.

– Ved å hente flyktninger fra flyktningleir gis det en reell mulighet til å oppnå et trygt liv i Norge uten å måtte ty til svært kostbare og farlige reiser blant annet over Middelhavet.

Forsvarer egen politikk

Frp-politikeren sier til Utrop at forfatterne av debattinnlegget virker som om de glemmer hva som er målet med asyl og flyktningpolitikken.

Innvandringspolitisk talsperson i FrP Erlend Wiborg, ønsker å sende asylsøkere til Rwanda.
Foto : stortinget.no

– Vår politikk er å hjelpe flest mulig mennesker i trygghet fra kuler, bomber og forfølgelse.

Wiborg hevder at dagens asylpolitikk ikke er en god løsning for å nå det målet.

– Med over 80 millioner mennesker på flukt må vi lage et system som hjelper flest mulig mennesker i trygghet, ikke noen få som får komme til Norge. Modellen FrP og jeg har lagt frem vil sørge for at de som har et reelt behov for beskyttelse får det, men vi får stoppet økonomiske migranter. Vi får da hjulpet flere enn man får med modellen vi har i dag, som Venstre støtter.

Les også: FrP vil sende alle asylsøkere til Rwanda