Hjelper Pakistans underprivilgerte skolebarn

Å gi flest mulig barn i Pakistan en utdanning vil gagne landet og hindre utenforskap og rekruttering til ekstremisme, er organisasjonen TCF Norways mantra bak skolebygging i landet. Illustrasjonsbildet viser to skolejenter i en landsbyskole.
Foto: Christian Payne
I kveld skal organisasjonen TCF Norway, den norske avdelingen av The Citizens Foundation, holde en veldedighetsgala på tvers av grensene.
0Shares

Under arrangementet vil flere kjente figurer holde tale. Røde Kors-president Sven Mollekleiv, den norsk-pakistanske legen og organisasjonslederen Tina Shagufta Kornmo, Pakistans ambassadør Riffat Masood, og Lisa Cooper fra Leadership Foundation vil være tilstede under galaen i aften på Røde Kors` lokaler på Hausmannsgate.

TCF Norway ble grunnlagt våren 2015, og har fokuset på bekjempelse av barnefattigdom i land som blant annet Pakistan.

– Et av våre grunnpillarer er å tilby utdanning til underpriviligerte barn, noe som er hovedformålet med kveldens arrangement, sier Sana Khan, medgrunnlegger i TCF Norway.

 
Foto : Claudio Castello

– TCF Norge har som mål å bygge sin første skole som del av organisasjonens “schools for peace”-initiativ, som tar sikte på å bygge 141 skoler. En skole til minne for hver av elevene som mistet livet i den grufulle skolemassakeren i Peshawar i 2014, legger hun til.

Når skolene uteblir
I Pakistan er tilgang til offentlig utdanning et større problem i avsidesliggende områder, og hvor veikommunikasjonen med resten av landet er manglefull.

– Ofte må barn som bor langt fra en offentlig skole gå mellom fem og tjue kilometer daglig for å kunne få et minstemåls av grunnutdannelse. 

TCF har i 20 år jobbet med problemstillingen, og bidratt til å bygge opptil 1200 skoler i avsidesliggende områder i landet.

– Skolene har ikke bare en “skolefunksjon”, men tilbyr også helse- og sanitære tjenester. Man har også en samfunnsfunksjon, i forhold til å sikre barna en barndom. Ofte ser vi at familiene som bor i avsidesliggende områder, og har dårligst råd, tar barna ut av skolen og setter dem ute i jobb. Gjennom utdanningssatsingen hindrer vi at flere blir barnearbeidere.

Ekstremismebekjempelse
Et annet viktig aspekt med skolene i TCF-regi er at de gir de mest underpriviligerte familiene et alternativ til religiøse fundametalister, som utnytter det svakt utbygde utdanningssytemet i landet for å fremme sin ideologi.

– I kveldens gala ønsker vi å bevisstgjøre folk hvor mye å satse på utdanning, og ikke minst barns utdanning, har av betydning.

For henne og de andre medarbeiderne og blir barna førsteprioritet.

– Å gi barna en fremtid og en mulighet til å påvirke sitt eget liv er det viktigste. Barna som studerer i TCF-finansierte skoler er ofte de første i sin familie som har lært seg å lese og skrive. Vi er med på å skape fremtidige voksne samfunnsborgere som vil påvirke sitt nærmiljø, familie og samfunn i riktig retning.