Russerne benekter asyl-avtale med Listhaug

Dette bildet fra tidligere i vinter viser asylsøkere med barn som krysser Storskog-grensen og inn til Norge
Foto: Thomas Nilsen
Innvandringsminister Sylvi Listhaug har konsekvent hevdet at Norge har en avtale med Russland om retur av personer med multivisum. Men russerne har en hel annen versjon.
0Shares

TV 2 kan avsløre at det er sterk uenighet mellom Norge og Russland om innholdet i avtalen som ble inngått om retur av asylsøkere som kom over grensen på Storskog i Finnmark.

Listhaug har gjentatt ganger forsikret Stortinget og offentligheten om at det er oppnådd enighet mellom norske og russiske myndigheter om at personer med multivisum kan returnere til Russland.

Men den russiske ambassaden benekter ovenfor TV 2 at det er enighet om dette, og nå sier også Listhaug at russerne har trukket den angivelige avtalen.

I følge en uttalelse fra Justisdepartementet 3. februar skulle mellom 200 og 300 asylsøkere med multivisum returneres. Dette var resultatet av diplomatiske samtaler i Moskva. TV2 har tidligere avslørt at returene slett ikke skjedde. I et brev slo Politiets Utlendingsenhet fast at det ikke har vært mulig å returnere asylsøkere med multivisum siden februar.

Ba om hemmelig redegjørelse
Fredag ba Listhaug om å få komme med en hemmelig redegjørelse om Storskog-avtalen for den utvidede utenrikskomitèen på Stortinget, men dette ble avvist.

– Det er helt unødvendig at dette skal være noe hemmelig møte. Dette må kunne skje i åpent lende, det er ingen grunn til å hemmeligholde sånne ting, sier Venstres partileder Trine Skei Grande.

Klikk her for å lese resten av saken på tv2.no.