Vil kaste ut suksess-regissør

Skjermbilde fra Mohamed Jabalys Youtubekanal.

Mohamed Jabaly (26) fra Gaza er blitt vedtatt utvist fra Norge, fordi UDI og UNE mener at filmskaperen ikke har nok utdanning, erfaring og kompetanse til å jobbe som regissør i Norge, noe Jabaly har gjort siden høsten 2014 etter en offisiell invitasjon fra Tromsø kommune. Etter det kortere filmoppholdet i 2014 skulle Jabaly returnere til Palestina, men på grunn av bombing ble grensen mellom Egypt og Palestina stengt, det gjorde det umulig for å han å reise, skriver Dagbladet.

Massiv motstand
Etter massiv motstand, advokathjelp og et sterkt, lokalt engasjement fra nettverk og filmmiljø i Tromsø og Norge, ble fristen for utreise utsatt på ubestemt tid. En underskriftskampanje er også blitt signert av 1058 personer, skriver Dagbladet.

Helomvending for UNE
Etter at UNE har blitt kritisert for ikke å henvende seg til relevante faginstanser i arbeidet med Jabalys sak har de gjort en helomvending. 17 januar sendte fagforeningen Norske Filmregissører (NFR) inn et brev til UNE, der de spør om hva slags kompetansekrav det er for filmregissører i Norge, hva arbeidet som filmregissør innebærer og hva slags oppgaver en regissør har, skriver Dagbladet.

Ikke nok arbeidserfaring
UNE har tidligere opplyst overfor Dagbladet at vedtaket om utkastelse bunner i at arbeidserfaringen Jabaly besitter, ikke tilsvarer en bachelorgrad eller en fagutdanning.

– UNE har ikke konkludert med at Jabaly ikke er regissør. Det har vi ikke grunnlag for å vurdere. UNE har skrevet i vedtaket at han framstår som en ressurs i det nordnorske filmmiljøet i tillegg til å være en anerkjent regissør innen sitt fagfelt, men at hans arbeidserfaring ikke når opp til de strenge kravene i regelverket, har UNE den gang.

Dokumentarfilmen «Ambulance» blir vist på NRK2 mandag, og har skaffet Jabaly invitasjoner og godord fra flere europeiske filmfestivaler.