Syriske flyktninger sier nei til Norge

En del syrere er skeptiske til at gutter og jenter har svømmeundervisning sammen
Foto: Creative Commons
Flere ting ved det norske samfunnet vekker skepsis blant syrere som er inne i en prosess for å komme til Norge. Ti prosent takker nei til å komme hit. 
0Shares

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at cirka én av ti syriske flyktninger takker nei til å komme til Norge. Skepsis til norske normer og regler er en mulig årsak til at noen ikke ønsker å dra til Norge. Informasjonsarbeider for migranter i IOM, Nora Hidoussi, forteller at de som velger å ikke komme til Norge kan ha andre måter å se verden på, at Norge ikke passer deres syn på verden, skriver NRK.

Svømmeundervisning skremmende
IOM arrangerer kulturorienteringskurs for kvoteflyktninger som får opphold i Norge. Kursene byr på en del overraskelser for mange syrere, forteller Hidoussi til NRK.

– En del synes det er litt skremmende at gutter og jenter har svømmeundervisning sammen på skolen. Det har kanskje å gjøre med at man har andre religiøse verdier eller livssyn enn det man har i Norge, sier hun.

Kvinner i arbeidslivet
Noen synes det er skremmende at kvinner forventes å delta i arbeidslivet. Mange kvinner har aldri vært utenfor hjemmet og har kanskje aldri hatt kontakt med menn utenfor nærmeste familie. Hidoussi forteller allikevel at mange gleder seg til å komme til Norge å være aktive og bidra i arbeidslivet.

Rykter om barnevernet
Mange har lest seg opp på nett om Norge, men ikke all informasjonen de finner, er like hyggelig eller korrekt. Mange har flere funnet historier om barnevernet.

– Det er noen som spør om barnevernet kidnapper barn, og om de tar barna fra syriske foreldre, sier Hidoussi.

Hun forteller at de på kulturorienteringskurset forklarer hva barnevernets oppgave er slik at de får en bedre forståelse for det, skriver NRK.