Gunaratnam skeptisk til ideen om innvandrerparti

Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) mener innvandrarpartier ikke hører hjemme i Norge.
I Sverige stiller et nytt innvandringsparti til valg. Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) vil ikke at enkeltgrupper skal ha egne partier i Norge.

Det politiske partiet Nyans mener minoritetsbefolkningen i Sverige har særegne interesser som ingen av de etablerte partiene tar på alvor.

Nyans mener også Socialdemokraterna har forrådt minoritetene i landet.

– Socialdemokraterna har tatt våre stemmer for gitt. Jeg skulle gjerne sett at andre partier tok våre saker på alvor, men det gjør de ikke. Derfor må vi engasjere oss, sier partisekretær i Nyans, Rami Hussein til NRK.

Riksdagsvalget i Sverige avholdes 11. september.

Interesseparti

Som kampsak vil Nyans at muslimer og «afrosvensker» skal ha status som nasjonal minoritet i den svenske grunnloven – på lik linje med jøder, samer, kvener og romfolk, ifølge SVT.

Andre saker er å forby koranbrenning og åpne opp for flere friskoler.

– Nyans virker å være et interesseparti. De hevder å ikke være et muslimsk parti, men det er muslimer de i hovedsak forsøker å mobilisere – framfor alt sunnimuslimer, sier statsviter ved Göteborg universitet, Jonas Esaisson til NRK.

ØNSKER FORBUD: Nyans ønsker blant annet å innføre et forbud mot koranbrenning i Sverige.
Foto : Skjermdump / Nyans

– Innvandrerparti resultat av sterkere polarisering

Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam tror partiet er et resultat av større polarisering i Sverige, illustrert ved framgangen til ytre-høyre partiet Sverigedemokraterna.

– Jeg vil ikke at Norge skal være et land der enkeltgrupper skal ha egne partier. Styringspartiene har et ansvar for å inkludere og representere hele befolkningen, sier hun.

– Minoritetsbefolkningen, som alle andre, er opptatte av å være en del av ytringsfriheten, fellesskapet og bidra gjennom arbeidslivet. De trenger også universell utforming og LHBTQI-rettigheter. Minoritetsbefolkningen høyrer ikke til bare én religion eller én etnisk gruppe, sier Gunaratnam.