– Et tilsvar til «digital høyreradikalisme»

Stinn brakke i går på Kulturhuset, da antirasistisk.no ble offisielt lansert. Lengst til høyre kulturminister Torbjørn Røe Isaksen, som var med i paneldebatt samme med Oslo-varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), leder i Skeiv Verden Nora Mehsen, spaltist og samfunnsdebattant Mohamed Abdi og daglig leder i Manifest tankesmie Cathrine Sandnes.
Foto: Ervin Kohn
I går ble antirasistisk.no lansert. Sent, men godt, er tonen fra leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen.
0Shares

Nettstedet ble lansert FNs dag mot rasisme, 21. mars, med slippfest og debatt. Ifølge Berglund Steen skal antirasistisk.no være et nettsted med artikler om innvandring og inkludering fra et liberalt og antirasistisk ståsted.

– Vi har arbeidet med dette gjennom et halvt års tid. Den antirasistiske fløyen har rett og slett vært for langsom her.

Han baserer påstanden i lys av fjorårets valgkamp i USA, og veksten høyrepopulistiske kommunikasjonsstrategier har opplevd, både der, i Norge, og ellers i Vesten.

– Internasjonalt ser vi hvor effektivt høyreradikale krefter har brukt virtuelle ressurser. Man kan bare se på valget av Trump. Høyreradikale nettmedier var en viktig støttespiller i valgkampen, blant annet med bruk av nokså infame strategier for spredning av falske nyheter, og de er utrolig nok stadig med på å sette agendaen for presidenten. Her i Norge har mange av oss selvsagt sett dette gjennom alle de som har sittet i sine kjellere og skrevet og kommentert fram en bevegelse basert på fordommer, frykt og hat. Det sjokkerende, og det vel ingen av oss forventet, er hvordan dette arbeidet har blitt belønnet så ettertrykkelig med valget av Trump.

Negativ narrativbygging
Også her til lands har høyreradikale miljøer vært dyktige på å bygge opp nettressurser for å spre sine krisepregede narrativer om innvandring og inkludering, foklarer ARS-lederen.

– Flyktninger har blitt noen vi kan snakke om å hjelpe andre steder. Steder hvor minoriteter bor kan framstilles tendensiøst selv av NRKs fakta-flaggskip Dagsrevyen. Og Sveriges ufattelige innsats for å bistå mennesker på flukt blir redusert til noe latterlig – til “svenske tilstander”.

– Skal man ikke kunne ta opp utfordringene knyttet til innvandring og integrering?

– Joda, også på vår side skal man kunne snakke om reelle utfordringer knyttet til innvandring og inkludering, men et “antirasistisk” perspektiv betyr at fokuset et hvordan de kan løses, ikke hvordan de kan brukes som lettvinte argumenter mot noen av menneskene i dette samfunnet.

Lavterskel-arena
– Hvorfor trengs nettsteder som denne? Og hva ønsker dere å oppnå med antirasistisk.no?

– En viktig del av hensikten med siden, er å gi gode, antirasistiske stemmer en lavterskel-arena for publisering. Vi vil spesielt gi en del skribenter adgang til å publisere direkte på nettsiden, uten at innleggene går gjennom oss. Et femtitalls skribenter vi har vært i kontakt med, har vært positive til dette. Dette krever selvsagt at man er en litt vant skribent, men proff trenger man ikke å være, forteller Berglund Steen.