Tiggere føler seg utrygge

Fra giverglede til aggresjon: Rumenske tiggere har i løpet av de siste dagene blitt skjelt ut, sprarket og spyttet på i kjølvannet av NRK-dokumentaren "Lykkelandet", som avslørte en kriminell liga som styrer tigge og prostitusjonsmarkedet i Bergen.

NRK har i dokumentaren avslørt at et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen, og at det de siste fem årene er sendt 100 millioner kroner fra privatpersoner i Bergen til privatpersoner i Romania.

Nå førteller hjelpeorganisasjonen Robin Hood-huset i Bergen at tiggere opplever å bli sparket, slått og spyttet på av bergensere på gaten.

Elleve personer reist allerede
Marcos Romano, daglig leder ved Robin Hood-huset i Bergen, sier til BT at elleve personer fra tiggermiljøet bestemt seg for å forlate Bergen.

Amano tror flere tiggere vil reise tilbake til Romania de kommende ukene.

– En mann fortalte meg at han var blitt sparket og slått mens han sto bøyd over en søppelcontainer. En annen ble kalt for en hund og bedt om å reise til helvete. Dette er ting som jeg trodde vi kunne heve oss over, sier han til NRK. 

Vil vise dokumentaren
Flere av tiggerne sier seg forvirret over den plutselige endringen i måten de blir behandlet på. For å oppklare dette viser Robin Hood-huset i dag NRK-dokumentaren for tiggere og hjemløse.

– Vi kommer til å vise den med tolk, slik at de får se og høre hva det dreier seg om. Det er veldig alvorlig det som har blitt avdekket. Men det også mange som ikke er en del av nettverket som beskrives, og som vil vite hva som skjer og hvem det er som står bak. De er veldig opptatt av at politiet må ta de kriminelle, sier han.