– Lavere terskel for å anmelde

 

Onsdag publiserte Oslo politidistrikt nye tall for hatkriminalitet i 2016, som kunne vise en klar økning i antall anmeldelser, melder TV2.

Totalt er det 175 forhold som er kodet som hatkriminalitet i 2016. Året før var tallet 143, mens i 2014 var tallet 68 og i 2013 hadde man 55 anmeldelser, noe som tre ganger mindre enn dagens nivå.

Størst økning  er det på kategorien “etnisitet”, med en økning fra 28 anmeldte forhold i 2014 til 70 forhold i 2015 og til 108 anmeldte forhold i 2016.

Vil hatkrim til livs
Monica Lillebakken, leder for hatkrimgruppa til Oslo politidistrikt, sier til TV2 at hun er fornøyd med at antall anmeldelser har tredoblet seg i løpet av de tre siste årene.

– Fra 55 i 2013 til 175 i i fjor. Siden dette er et felt med store mørketall er det en utvikling vi ønsker. Vi vil at folk skal anmelde disse sakene slik at vi kan belyse omfanget, sier Lillebakken.

Lavere terskel
Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen. tror folk har blitt flinkere til å anmelde.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

– Oslo-politiets satsning på Manglerud har trolig hatt ønsket effekt – ikke bare at saker etterforskes og straffeforfølges, men også at flere opplever at det nytter, at det betyr noe å anmelde, at de blir tatt på alvor. All honnør til politiet for denne innsatsen, sier Steen til utrop.no.

– vTror du bestemt at mørketallene har blitt mindre?

– Når det gjelder mørketall er dette alltid noe av det vanskeligste å si noe om. Gitt at omfanget av hatefulle ytringer heller har økt enn minket de siste årene, risikerer vi nok at mørketallet ikke har minket så mye heller. Antall anmeldelser har gått opp, men det risikerer vi at antallet kriminelle forhold på dette feltet også har gjort.

Kalte kvinne “pakkisfitte”
Her er et noen eksempler på saker fra rapporten. Bruddene ble begått i løpet av 2016:

– Far truet datter og hennes kjæreste fordi kjæresten er mørkhudet. 

– En passasjer slo en drosjesjåfør mens han roper rasistiske skjellsord.

– Nabo tok kvelertak på kvinne og kalte henne “pakkisfitte”. 

– Postbud ble spyttet på og kalt “svarting”. 

– Mann helte øl på et kyssende homofilt par