Demonstrerte mot midlertidighet

En gruppe på 30-40 demonstranter oppfordret i dag Ap's landsmøte til å stemme mot bruk av midlertidig oppholdstillatelse for mindreårige asylsøkere
Foto: Are Vogt Moum
Norsk Folkehjelp og Redd Barna demonstrerte utenfor Folkets hus i dag. – Vi vet at midleritidig oppholdstillatelse skader barn, sier talsperson til Utrop. 
0Shares

Arbeiderpartiet holder landsmøte 20.-23. april. I går holdt Jonas Gahr Støre sin landsmøtetale. I dag morges var det duket for demonstrasjon utenfor Folkets hus. For i dag holdes det som av mange ses på som en svært viktig avstemning om midlertidig opphold. 

Ifølge VG jobber flere sentrale fylkeslag på spreng for å få Ap-ledelsen til å snu på midlertidighet og internflukt for asylbarna.

– Dette landsmøtet må stanse den uverdige behandlingen av mindreårige asylsøkere. Og vi må gjøre det nå, sa Ap-veteran Martin Kolberg på Aps landsmøte i dag, til stor applaus.

VG skriver videre at UDI har sett en forverring i tilstanden til asylbarna på mottakene, og melder om selvskading, uro, sosial isolasjon og angst.

Ropte slagord
Mens delegatene vandret forbi og inn hovedinngangen til Folkets hus, ropte de oppmøtte demonstrantene fra Redd Barna og Norsk Folkehjelp slagord og kom med tilrop. “Alle barn skal med!”. “Lykke til med landsmøtet.”  

Utrop var til stede og tok en prat med Tale Skybak, som er talsperson i Redd Barna. 

– Vi prøver å påvirke Arbeiderpartiet til å stemme nei til midlertidig opphold. Vi ser en økende bruk av midlertidig opphold på tross av at Stortinget avviste forslag om dette i 2015, sier hun. 

Midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere innebærer at den unge må forlate landet når han/hun blir 18 år. Regelen ble innført med innstramningene i 2009. 

– Flere og flere er blitt imot midlertidig opphold, men Arbeiderpartiet har ikke helt klart å bestemme seg. Det er godt dokumentert at midlertidig opphold fører til store negative konsekvenser for barna. De blir deprimerte, får angst og lever i en tilværelse preget av håpløshet. 

– Hva er alternativet til midlertidig opphold? Skal man bare sende unge som man mener ikke har krav på beskyttelse rett tilbake til f eks Afghanistan? 

– Nei. Vi mener at man må gjøre én av to ting: Enten må man gjøre en bedre innsats for å spore opp foreldrene eller andre i familien som kan ta seg av dem når de returneres, eller så må man gi varig opphold. Midlertidig opphold bør ikke være et alternativ, eller i alle fall brukes så lite som mulig. 

– Hvis vi gjør det lettere å få opphold, f eks at kriteriet ene og alene blir at man er mindreårig når man ankommer Norge, vil det kanskje komme flere som vil forsøke opphold bare på dette grunnlaget? 

– Det vi vet, er at situasjonen for mange barn på norske mottak i dag er uholdbar. Veldig mange lider under ordningen med midlertidig opphold. Det må vi gjøre noe med, svarer Skybak. 

Ledelsen vil ikke snu
VG skriver at Ap har innrømmet at de har et ansvar for situasjonen for enslige mindreårige i norske mottak nå, men ledelsen har stått knallhardt på at det ikke er aktuelt å snu. De vil heller se på hvordan regelverket praktiseres.

AUF, Oslo Arbeidersamfunn, Oslo Arbeiderparti, Fjell Arbeiderparti, Hordaland Arbeiderparti, Internasjonalt Forum, Troms Arbeiderparti, Grefsen Arbeiderpartilag og Arbeiderpartiet i Bergen har på sin side sendt inn et forslag til endring av partiprogrammet. De vil at følgende setning tas inn: «Et særskilt regelverk med sårbarhetskriterier for barn som får midlertidig opphold vil bli vurdert».