Israels første kvinnelige muslimske diplomat

 
Foto: Twitter/mfa.gov.il
31 år gamle Rasha Atamny (bildet) blir Israels førstesekretær i Ankara i Tyrkia.
0Shares

Atamny, som snart er ferdig med utenriksdepartementets opplæring, vil fungere som førstesekretær i det innflytelsesrike muslimske landet, skriver Times of Israel.

31-åringen kommer fra den hovedsakelig arabiske byen Baqa al-Gharbiya i sentrale Israel, og hennes ansettelse regnes som et tegn på brobygging.

Tyrkia var det første majoritetsmuslimske landet til offisielt å anerkjenne Israel, men i de siste årene har forholdet mellom de to landene vært anstrengt. Det begynte å skjære seg etter de sterke tyrkiske reaksjonene i kjølvannet av Gaza-krigen i 2008-09, og forverret seg kraftig etter bordingen av Gaza-konvoien i 2010, hvor flere tyrkiske aktivister ble drept av israelske sikkerhetsstyrker. Episoden førte til sterke reaksjoner i Tyrkia, og en gradvis prosess i retning av nesten total nedgradering av samtlige diplomatiske forbindelser mellom 2011 og 2016.

Fortvilelse ble til handlingskraft
I løpet av de tre månedene hun var i FN er det spesielt én episode som hun alltid vil huske. 

– En dag satt jeg som vanlig ved Israels sete i FNs menneskerettighetsråd og lyttet til diskusjonen om fant sted om brudd på kvinners rettigheter, Jeg hørte på taler fra Syria, Saudi-Arabia, Iran, Irak og Egypt, som fordømte Israels systematiske brudd på kvinners rettigheter, mens jeg, en arabisk-muslimsk kvinne med palestinsk opprinnelse, representerte Israel i FNs generalforsamling.

Opplevelsen den dagen i FN gjorde henne fortvilet og skuffet.

– Jeg følte et behov til å ta tak i denne saken i mine egne hender, og valgte derfor en karriere som diplomat. Jeg har selv opplevd konflikten mellom israelere og palestinere, og tror på fred fordi jeg tror at folk kan bidra til positive endringer. skriver Atamny i en blogg som er drevet av Israels utenriksdepartement, ifølge Times of Israel.

Flere foregangspersoner
Atamny, som har studert psykologi ved det hebraiske universitet i Jerusalem, har blant annet vært Israels ungdomsrepresentant i FN i tre måneder.

Selv om Atamny er Israels første kvinnelige muslimske diplomat, blir hun ikke Israels første kvinnelige arabiske diplomat, ifølge Times of Israel.

Arabisk-kristne Rania Joubran, datter av høyesterettsdommer Salim Joubran, jobbet som israelsk diplomat fra 2006 til 2009. George Deek, som også har samme bakgrunn, var i flere år nestleder ved Israels ambassade i Oslo.