– Varebil nytt angrepsvåpen for høyreekstreme

Varebil, som inntil nylig var jihadistterrorens varemerke i angrep i europeiske byer, brukes nå også av høyreekstreme (Foto: Illustrasjon).
Foto: Wikimedia Commons
– Høyreekstreme ser ut til å ha blitt inspirert av jihadistenes metoder, sier forsker Jacob Ravndal ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.
0Shares

Tidligere i sommer kjørte en varebil inn i en gruppe muslimer utenfor Finsbury Park-moskèen i London i et anti-muslimsk copycat terrorangrep. 

 
Foto : UiO/C-REX - Senter for ekstremismeforskning

Angrepet nær Finsbury Park-moskeen under muslimenes hellige fastemåned ramadan kommer i kjølvannet av flere store islamistiske terrorangrep i Storbritannia. Liknende metoder ble også brukt under fjorårets angrep i Nice og Berlin av islamistiske ekstremister.

Få “hevnangrep”
Jacob Ravndal ved Senter for ekstremismeforskning påpeker overfor Aftenposten at høyreekstrem vold har vært nedadgående de siste årene, men at trusselen kan ta seg opp igjen.

– For med tanke på hvor mye islamistisk terror som er begått, har det høyreekstreme voldsnivået vært overraskende lavt. Det er ikke så uventet at det drar seg til, sier han.

Han viser også til at høyreekstreme har begynt å ta igjen og påvirkes av jihadistenes terrormetoder.

–  Nylig forsøkte en nynazist å kjøre bil inn i demonstrerende innvandrere i Malmö, men mislyktes da han kolliderte i et tre. Det er påfallende at det nå skjer i et nytt angrep med bil rettet mot muslimer så kort tid etter, sier Ravndal til Aftenposten.