Unicef: Over en halv million somaliske barn sulter

Unicef advarer mot ny sultkatastrofe i Somalia.
Anslagsvis 513.550 barn mellom 6 måneder og 5 år kan komme til å sulte i hjel i løpet av de kommende ukene dersom de ikke får mer hjelp, advarer Unicef
114Shares

Anslagsvis 513.550 barn mellom 6 måneder og 5 år kan komme til å sulte i hjel i løpet av de kommende ukene dersom de ikke får mer hjelp, advarer Unicef.

FN-organisasjonen er svært bekymret over situasjonen i den østafrikanske nasjonen, der over en halv million barn altså står overfor akutt, livstruende underernæring.

– Barn dør allerede, sa UNCHR-talsperson James Elder på en pressekonferanse i Genève denne uka.

– Våre partnere melder at flere av deres hjelpesentre er fulle, og at mange kritisk syke barn derfor må få behandling på gulvet.

– Disse barna er usedvanlig sårbare. Alvorlig underernærte barn har opptil elleve ganger større sannsynlighet for å dø av diaré og meslinger enn godt ernærte barn, sier Elder.

FN advarte om dramatisk og overhengende hungersnød i Somalia i forrige uke, og også Røde Kors har nylig advart om at millioner av mennesker på Afrikas Horn ikke vet hvordan de skal få sitt neste måltid.

Også i fjor var situasjonen i Somalia svært vanskelig: 340.000 barn trengte da behandling for alvorlig og akutt underernæring. Men i år er tallet altså mye høyere.

Fire år med tørke og flere år med vold og konflikt har alvorlig påvirket matforsyningen over hele Somalia, som har rundt 16 millioner innbyggere.

Somalia er spesielt hardt rammet fordi landet importerte minst 90 prosent av kornet sitt fra Ukraina og Russland før Russland invaderte Ukraina.

(©NTB)