Ville ikke leie ut til muslimsk student

En norsk-somalisk student skulle leie bolig, men fikk nei etter at utleieren fikk vite om studentens etniske bakgrunn og religion.
0Shares

Saken, som er omtalt i nettavisen Khrono, handler om en henvendelse som Velferdstinget fikk fra studenten, som hadde problemer med å få seg et sted å bo.

Studenten fikk hjelp med å finne en leilighet, og Velferdstinget kontakt med utleierne. Utleierne fikk vite alt utenom studentens navn, ettersom det aldri var tema. En siste sjekk og signering av kontrakt var det som gjensto. Så fikk boligassistenten følgende spørsmål av utleieren.

– Hvilken hudfarge har han, og han er vel ikke muslim?

– Uakseptabel diskriminering
Utleierne ble fortalt at studenten var oppvokst i Stavanger, men av somalisk opprinnelse og muslim. Utleierne var da ikke interessert i å leie ut allikevel. 

Saken har fått lederen av Velferdstinget, Anne Marie Lund, til å rase. Hun kaller behandlingen av studenten for en uakseptabel diskriminering.

– I Norge er man forsiktige med å dra rasistkortet, men sannheten er at det fortsatt er tydelige skiller mellom “oss” og “dem”. Et skille ikke alle opplever, men et skille som ødelegger livet til andre. Å oppleve nederlag etter nederlag, når man vet at det kun handler om hvem man er født som, må være en grusom opplevelse. En situasjon man skulle trodd var utrydda i et demokratisk land som Norge, skriver hun i Khrono.