Dag Herbjørnsrud: – Konspirasjon spres på Google

«Har verdens største søkemotor gitt seg selv i oppdrag å «oppdra folket» via algoritmer?", skrev Kjetil Rolness på sin Facebook-side for en uke siden

For litt over to uker siden skrev Kjetil Rolness følgende om Google på sin Facebook-side: «Har verdens største søkemotor gitt seg selv i oppdrag å «oppdra folket» via algoritmer?». Han kopierte også inn en utbredt konspirasjon fra Alt-right miljøet (det alternative høyre) og Trump-tilhengere i USA. Der bes folk om å søke på blant annet «who created white people?», «white couple» og «white man and white woman». Det konkluderes med at dette er mennesker som prøver å viske vekk vår historie.

Utbredt
Ifølge idéhistoriker, foredragsholder og sakprosaforfatter Dag Herbjørnsrud sitt blogginnlegg «Konspirasjon før valget», begynte mange av Rolness sine norske Facebook-følgere å søke på eksempelvis «white couple». På den måten kan selv norske antirasister være med å fremme «hvite makt»-kampanjer, siden slike søk i et land som Norge er med på å påvirke hvilke funn som fremheves av Google-algoritmene, skriver Herbjørnsrud.

Foto: Arkiv.
Foto : Privat
Videre skriver Herbjørnsrud at spredningen av konspirasjonstenkning, er langt mer utbredt enn delingen av Trump-materiale på sosiale medier. I 2003 skrev journalist Jon Hustad eksempelvis kommentaren: «Når SSB ikkje vil rekne». Han skrev at SSB nektet å lage framskrivinger av hvor mange innvandrere som vil komme til Norge i framtiden. Deretter skrev han: “Byrået forsvarer seg med at det ville være uetisk å gjøre noe slikt». Ifølge Hustad ville omkring 60-70 prosent av innbyggerne i Oslo ha innvandrerbakgrunn i 2033. SSB sin statistikk viste derimot at kun 32 prosent ville ha innvandrerbakgrunn. Hustads utregning ble anklaget for å være misbruk og multiplikasjon av innvandrerdata. Likevel er det i dag en utbredt forestilling i sosiale medier om at Hustad hadde rett.
 
Konspiratorisk verden
«Hvem nordmenn vil tro på mest fremover, må gudene vite», skriver Herbjørnsrud. Han peker blant annet på nettstedet til Motstandsbevegelsen som har begynt å publisere historiske gjennomganger av eksempelvis slaget mellom grekere og persere i år 480 fvt. For den vanlige leser er dette vanskelig å skille fra en leksikonartikkel. Ifølge Herbjørnsrud vil man i en slik konspiratorisk verden aldri få vite at 1683-slaget i Wien ikke sto mellom islam og kristendommen, men snarere var basert på et samarbeid mellom muslimer og kristne.
Påvirker valgkampen
Konspirasjonsteorier dannes også når Hege Storhaug skriver at «NRK vil islamisere oss», ifølge bloggeren. Hun skrev dette i forbindelse med at NRK lar Faten Mahdi Al-Hussaini, som i 2014 ledet en stor demonstrasjon mot ekstremisme og IS, være hovedfigur i ungdomsprogrammet «Faten tar valget». Ifølge Storhaug har norske medier for lengst bestemte seg for å islamisere oss. Og ifølge Herbjørnsrud er det på denne måten konspirasjonsaktige anklager om pressens hemmelige og langvarige plan, skaper forestillinger som i økende grad påvirker norske velgere under årets valgkamp.