Delte meninger om rasist-statue

Mens flere ønsker å fjerne navnet på statuen til Canadas første statsminister fordi han var rasist, er det mange som er uenige med det
Foto: Wanda Gould/Flickr
I Ontario, Canada står en statue av landets første statsminister midt i sentrum. En gjeng lærere ønsker å fjerne navnet på mannen, men det skaper reaksjoner. 
0Shares

Nylig uttalte flere barneskolelærere i Ontario, Canada, at de ønsket å fjerne navnet til Sir John A. Macdonald, som er statuert i hovedgaten i Kingston, Ontario, skriver New York Times.

Macdonald var Canadas første statsminister, men han var også blant mange kjent for å være rasistisk mot Canadas urbefolkning.

Forslaget fikk kritikk fra mange canadiere og flere politikere. John Baird, minister i den tidligere konservative regjeringen, mente eksempelvis at ønsket var galskap, og at det var et eksempel på å prøve å hviske ut canadisk historie. En annen, Perry Bellegarde, sjef for Canadas største urbefolkningsorganisasjon «Assembly of First Nations», mente imidlertid at det å fjerne navnet til den tidligere statsministeren, kunne være et tegn på at den nåværende statsministeren forsøker å forsone seg med urbefolkningen i Canada.

Under Macdonald ble de innfødtes språk utestengt. I tillegg ble kulturen til urfolket i noen tilfeller forbudt ved tvang. Dette ble gjort for å assimilere elevene, melder New York Times.

I dag har området omkring statuen av Canadas første statsminister blitt et sted for både feiring og protest. Meningene omkring Macdonald er splittet. Noen mener det han utgjorde var fantastisk, uavhengig av om han var rasist eller ikke. Andre mener han var en fanatiker når det gjaldt urfolk.