“Nettavisene” som får alarmen til å gå

Det er visse "nettaviser" som bør få alarmklokkene dine til å gå. Filter Nyheter har laget en liste over dem det gjelder
Foto: Maxim Mogilevskiy/Flickr
En rekke norske nettsteder etterligner språket og virkemidlene til nyhetsmediene, uten å følge de etiske reglene som journalister forplikter seg til. 
0Shares

Filter Nyheter har gjort det enklere å være kildekritisk i valgkampen ved at de har funnet fram til noen av de “nettavisene” som ofte blir delt i sosiale medier, men der det er konkrete grunner til at man bør være forsiktig med å spre innholdet. 

– For det er i 2017 at en rekke norske nettsteder som etterligner språket og virkemidlene til nyhetsmediene, uten å følge de etiske reglene som journalister forplikter seg til, skriver Filter Nyheter.

Egne meninger som nyhet
Noen av nettstedene er politisk motivert, mens det andre ganger er uklart om den som har publisert stoffet aktivt prøver å lure deg, eller bare framstiller sine egne meninger som nyhetsformidler. 
 
Av de “nettavisene” man bør være skeptisk til, lister Filter Nyheter opp Nyhetsspeilet, Eavisa, Frie Ord, Ekte Nyheter, Gudbedre, 24avisen, Norgesavisen og Din avis.
 
– I disse avisene inneholder det eksempelvis oppdiktede nyheter, anonyme artikkelforfattere, misvisende bildebruk, personangrep uten tilsvar og lenker til useriøse nettsteder. Noen av dem opererer også med en usynlig redaktør eller eier.