– Jeg trenger innvandrere for å forstå meg selv

 
Sosialantropolog Guri Riksaasen foreslår flere prinsipper man må enes om for gjøre livet levelig for innvandrere og deres etterkommere. 
0Shares

– Innvandring gjør oss til en del av verden, og verden til en del av oss, skriver Riksaasen (bildet) i et debattinnlegg i VG torsdag.

I innlegget understreker hun at innvandring er bra for økonomien, det gir ny kunnskap og økt kompetanse.

– Du er et menneske
For å utnytte den ressursen innvandring innebærer til det beste for alle og gjøre livet levelig for innvandrere og deres etterkommere, må man bli enig om noen prinsipper, mener Riksaasen. Hun foreslår blant annet følgende:

Du er et menneske. Dine menneskerettigheter er ukrenkelige.
Du eier dine ressurser.
Du er eksperten i ditt eget liv.
Ditt liv har verdi. Når du våkner og føler at du har druknet i vårt store system og ikke finner veien ut, da skal jeg hjelpe deg å finne verdien tilbake.
Begår du kriminelle handlinger skal jeg behandle deg i det samme rettsvesen, med de samme rettsprinsipper som alle andre.
Om du får avslag på din søknad om asyl, beskyttelse eller opphold, skal jeg ikke kalle deg juksemaker og løgner.

Identitet
Hvis vi skal bygge vårt samfunn på menneskelige instinkter, da skal vi ikke bygge det på frykt for det fremmede. Vi skal bygge vårt fellesskap på menneskets iboende trang til å hjelpe, skriver Riksaasen.

Hun mener det er relasjonen mellom deg og meg som skaper vår identitet.

– For å forstå meg trenger jeg deg. Jeg skal snakke sant om deg. Sammen skal vi skape 1000 grunner til å elske og ingen grunner til å hate, skriver hun.