– Vi kan ikke besvare volden i Iran med vold i Norge


Foto: Oslo kommune/Sturlason
Arbeiderpartipolitikerne Kamzy Gunaratnam og Masud Gharahkhani ber norske demonstranter om å følge lover og regler når de demonstrerer.
195Shares

Flere personer har ifølge politiet forsøkt å ta seg inn i Irans ambassade i Oslo under en demonstrasjon. Det skal også ha blitt kastet stein, og politiet pågrep flere demonstranter.

En av de pågrepne har forklart til Aftenposten å ha blitt provosert av en ambassadeansatt som kom ut og filmet demonstrantene.

Gunaratnam uttrykker forståelse for at man kan bli provosert av slik filming, men er likevel klar i sin oppfordring:

– Deres vold i Iran kan ikke vi besvare med vold i Norge. Vi må alle følge de demokratiske spillereglene, sier Arbeiderpartiets stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam i en video på Instagram.

Hun henviser til et Facebook-innlegg av stortingspresident Masud Gharakhani.

Han uttrykker forståelse for at  mange er opprørte over at unge mennesker som kjemper for frihet og demokrati i Irans gater blir møtt med kuler og vold av Irans sikkerhetspoliti. Samtidig har han en klar oppfordring til demonstranter i Norge.

– Alle som står opp for demokrati og ytringsfrihet i Norge må respektere våre demokratiske spilleregler. Dersom det stemmer at noen tyr til vold, er det uakseptabelt. Bruk stemmen og vis solidaritet. Ikke ødelegg de unges frihetskamp med uakseptabel oppførsel.

I løpet av de to siste ukene har det blitt gjennomført flere fredelige demonstrasjoner utenfor den iranske ambassaden og stortinget. Disse har blitt gjennomført uten at noen regler har blitt brutt.

Les om noen av de fredelige demonstrasjonene her: — Ingen bør tvinges til å gå med hijab. Samtidig bør ingen tvinges til å ta den av

– Vi håper på en revolusjon