– Vi kan igjen forspranget

Fattet stemning: Inne på Aps valgvake på Folkets Hus er stemningen noe nedslått etter den første valgmålingen. Samtidig håper man på at ting vil bedre seg etterhvert som resultatene kommer inn.
Foto: Claudio Castello
Jevnt kappløp mellom borgerlig og rødgrønn blokk, tross nedslående førstemåling for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

Høyre, Frp, KrF og Venstre lå an til å få 89 mandater på Stortinget da den første prognosen var klar for en time siden, opplyser NRK.

VGs valgdagsmåling, som ble presentert kl. 21, ga de borgerlige flertall med 89 mandater mot 79 for de rødgrønne.

Ap og Høyre ligger begge på om lag 26 prosent oppslutning og kjemper om å bli største parti. MDG ser ut til å havne under sperregrensen, mens Venstre og KrF ligger om lag på sperregrensa på fire prosent.

F.v: Espen Forsberg Holmstrøm, medlem i bydelsutvalget i Bjerke, Nasir Ahmed, bystyrerepresentant og Usman Asif, styreleder i Bjerke Ap.
Foto : Claudio Castello

Skulle forskjellen holde seg mellom rødgrønt og borgerlig blokk vil Erna Solberg kunne gå løs på nye fire år i statsministerstolen.

Fortsatt åpent
Utrop har snakket med flere på plass på Folkets Hus for å høre deres reaksjoner på denne målingen. Reaksjonene bærer naturligvis preg av skuffelse, men at det ennå gjenstår mye av valgnatten.

– Jeg tenker det er fortsatt veldig åpent, jeg er ganske optimist, og jeg tror det kan jevne seg utover kvelden. Jeg har sittet med følelsen om at vi avsluttet valgkampen på en ganske god måte, sier bystyrerepresentant Nasir Ahmed. 

Gahr Støre la ut sin visjon for Norge for de neste fire årene, som et sted for mangfoldet. Hva tenker du om dette?

– Jeg kjenner ham godt, og vet at det han sier kommer ifra hjertet. Han har brukt veldig mye av sin tid i de siste årene på å reise rundt Norge, så han snakker jo om det han har opplevd. Han påpekte også på retorikken som har vært rundt valgkampen. Jeg er enig i at vi trenger mer samhold i disse veldig turbulente tider. 

Usman Asif, styreleder i Bjerke Ap, håper også på bedre målinger.

– Vi får vente utover kvelden. Selv har jeg har håp om at det kommer til å bli bedre. 

– For lavt for Arbeiderpartiet
Espen Forsberg Holmstrøm, medlem i bydelsutvalget i Bjerke, ser en hjelpende hånd i sperregrensen.

– For å være Arbeiderpartiet så ligger vi litt lavt, men det er tidlig på kvelden, og jeg ser også at flere av de små partiene på borgelig blokk ligger på fire prosent så her kan alt skje.

Vil sperregrensen være alfa og omega utover valgkvelden?

– Ja, for det har vist seg at den som kommer over den kan få en avgjørende rolle. Og ulike målinger har vist at det har gått opp og ned, og at det har bidratt til spenning.