Ghafoors historie blir forestilling

Flukten til Ghafoor Alizadas gjenskapes under elevenes forestilling.
Foto: Privat
Ghafoor Alizadas syntes det var rørende å se sitt liv bli gjenfortalt gjennom en forestilling skapt av elever på Bergenhus skole.
1Shares

Sjetteklassingene på Bergenhus skole har nemlig siden skolestart jobbet med et eget manus basert på Ghafoor Alizadas flukt fra Afghanistan til Iran, og senere til Norge, skriver Rakkestad Avis.

Elevene har laget egne skuespill, tegneserier, Powerpoint-presentasjoner, og også lært seg en afghansk dans. For hovedpersonen selv var dette en veldig hyggelig overraskelse, og forrige tirsdag fikk Ghafoor selv se resultatet av elevenes fordypning i hans liv.

Ghafoor Alizadas kom til Bergenhus skole for å se forestillingen.
Foto : Privat

– Barna var veldig flinke og de har jobbet hardt med dette! Jeg ble veldig rørt av å se forestilling, som tok meg med 20 år tilbake i tid. Jeg fikk gjenoppleve den mest dramatiske delen av livet mitt, og barna klarte å formidle det på en utrolig god måte, sier Alizadas, som etter forestilling fikk møte de unge skuespillerne.

En dramatisk flukt

Rakkestad Avis har tidligere skrevet om Ghafoors dramatiske flukt fra Afghanistan tidlig på 90-tallet. En flukt som blant annet omfattet et opphold i Iran, og gjennom menneskesmuglere via flere europeiske land.

Lærer Mette Oleivsgard forteller at trinnet har tatt utgangspunkt i avisartikkelen, og at arbeidet med forestillingen har skapt stort engasjement hos elevene.

– Ghafoors vei til Norge er en sterk historie som vekker empati. Empati og forståelse for andre menneskers utfordringer er viktig å øve opp, sier hun.

Ghafoors historie vekket mange følelser hos elever og lærere. Lejla Candic, har vært flyktning og kom til Norge fra Bosnia som liten.

– Det var en sterk historie, som jeg kjenner meg igjen i, forteller hun etter å ha sett forestillingen.