Minst 15 døde da to båter med migranter sank utenfor Hellas

Minst 15 mennesker er døde etter at to båter med migranter sank i gresk farvann sent onsdag. Natt til torsdag leter redningsmannskapene etter mange savnede.
66Shares

Minst 15 mennesker er døde etter at to båter med migranter sank i gresk farvann sent onsdag. Natt til torsdag leter redningsmannskapene etter mange savnede.

De 15 omkomne er funnet i nærheten av øya Lesvos, etter at en gummibåt med rundt 40 mennesker om bord sank. Fem ble reddet.

Det pågår også en annen storstilt redningsaksjon noen hundre kilometer vest ved øya Kythira. Der sank en seilbåt med opptil 100 migranter i et voldsomt uvær sent onsdag.

Kystvakten har sendt ut egne fartøy, i tillegg til at private båter og et helikopter bidrar i aksjonen utenfor øya, som ligger rundt 23 mil sør for Aten.

30 reddet

Tjenestepersoner sier at 30 mennesker er blitt reddet etter at båten gikk på skjær utenfor havna Diakofti, som ligger på østsiden av Kythira. En talskvinne for kystvakta sier til AFP at en av dem som er blitt reddet, sa at det var til sammen 95 personer på båten.

– Vi kunne se båten slå mot skjærene, og folk som klatret opp på dem for å redde seg selv. Det var et utrolig syn, sier Martha Stathaki, som bor i området, til AP.

– Alle som bor her dro ned til havna for å prøve å hjelpe til, legger hun til.

Lokale brannmannskaper kastet ned tau for å hjelpe folk å klatre opp klippene ved havet. En skole i området har åpnet dørene for å huse dem som blir reddet. Det er ikke kjent hvor migrantene kommer fra.

Nye smuglerruter

De fleste migrantene som tar seg til Hellas, kommer via nabolandet Tyrkia.

Men smuglerne har endret ruter de siste månedene, i forsøk på å unngå tungt patruljerte farvann rundt de greske øyene nære den tyrkiske kystlinjen.

Kythira ligger rundt 40 mil vest for Tyrkia, langs en rute som ofte brukes av smuglere som unngår Hellas og drar direkte til Italia.

(©NTB)