– Hijab er som rød klut foran oksen

Uhygienisk: Trondheim Frps Kristian Dahlberg Hauge vil ha hijab-forbud på kommunale svømmebassenger.
Foto: Flickr
Skribent og Ap-politiker mener enkelte har en oppfatning av at hvis man gjør det ukomfortabelt nok, vil muslimene forkaste sitt fremste religiøse plagg. 
0Shares

– Å børe hijab kan tidvis sammenliknes med å stå med en rød klut foran en sint okse. Uansett hvor harmløs den røde kluten måtte være, vil oksen angripe med full kraft, skriver skribent og Ap-politiker Fatima Almanea i et debattinnlegg i VG.

Foto: Arkiv.

Hun har selv møtt mange norsk-muslimske jenter og skriver at nesten samtlige har opplevd episoder med hat og hets på grunn hijab. Og hun mener at et ikke ubetydelig antall mennesker ser på hijab som den største trusselen mot deres levesett.

– Det er heller ikke til å komme bort ifra at den politiske ledelsen i Norge, med ansvarlig statsråd for integrering Sylvi Listhaug står i bresjen for et retorisk korstog mot mangfoldet.

Testes med mangfoldet
Hun mener statsråden kaster de hijabkledde foran seg hver gang hun skal vekke oppsikt, sanke stemmer eller dra fokus bort fra upopulære politiske områder.

– Det virker som at enkelte har en oppfatning av at hvis du gjør det ukomfortabelt nok, vil muslimene forkaste sitt fremste religiøse plagg.

Videre skriver Almanea at Europa lenge har forfektet et verdisyn fundert på bjelker av religionsfrihet, likestilling og demokrati. Og hvor holdbart dette fundamentet er, testet i møte med mangfoldet.

– Det gjenstår å se om prinsippene står stormen av, eller tilsidesettes i møte med annerledesheten.