Listhaug: – Risiko for pisking er asylgrunnlag

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært sentral i opprettelsen av utvalget at den kalles i det politiske Norge for Listhaug-utvalget.
Foto: Claudio Castello
En kvinne som ble sendt tilbake til Iran, skal nylig ha blitt tildelt 80 piskeslag i hjemlandet. Fare for pisking er asylgrunnlag, bekrefter regjeringen. 

– Risiko for å bli utsatt for pisking gir grunnlag for beskyttelse (asyl) i Norge. Dette er uttrykkelig slått fast i Utlendingsdirektoratets (UDI) praksisnotat for Iran, og det er ingen uenighet i norsk utlendingsforvaltning om dette, skrev innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (bildet) i et skriftlig svar i Stortinget torsdag sist uke, melder Adresseavisen.

Listhaug lovte for en uke siden å undersøke saken, men av svaret fremgår det at utlendingsmyndighetene fortsatt ikke har kommet til bunns. Utlendingsnemnda (UNE) jobber sammen med Norges ambassade i Iran for å finne ut hva som har skjedd og hvorfor.

– Arbeidet må avsluttes før UNE kan konkludere, skriver Listhaug, som minner om at hun selv ikke kan påvirke utfallet av enkeltsaker.