Siavash: – Jeg er utsatt for usaklig personangrep

Rødts Siavash Mobasheri mener seg utsatt for usaklig personangrep etter sitt forslag om kommunal boikott av fotball-VM.
Foto: Ole Mjelstad
Rødts Siavash Mobasheri ville fremme et forslag om at Oslo bystyre skulle boikotte fotball-VM i Qatar. I stedet endte det opp med en persondiskusjon.

Rødt foreslo i bystyret at det ikke gis tillatelse på kommunal grunn til å sette opp skjermer eller supportersoner som skal vise mesterskapet i Qatar, ifølge Avisa Oslo.

– En boikott av fotball-VM er et tydelig signal til Oslos befolkning, og ikke minst til titusener av barn og unge som brenner for fotball, om at Oslo kommune ikke godtar at fotballen blir brukt til å legitimere systematiske og grove brudd på menneskerettighetene, sa Mobasheri i sin interpellasjon.

Forslaget ble nedstemt av samtlige partier, selv om mange av interpellantene sa seg prinsippielt enige i å ta avstand fra VM-arrangørlandets menneskerettighetsbrudd i blant annet behandlingen av migrantarbeidere, og tilreisende fans med lhbt-bakgrunn.

Om en måned vil fotball-VM vises frem på flere fotballpuber, og offentlige fansoner på Youngstorget og Kontraskjæret. Flere puber har samtidig gått inn for privat boikott av mesterskapet grunnet de overnevnte menneskerettighetsbruddene.

Venstre-politiker ut mot forslag

Flere av politikerne som nedstemte forslaget argumenterte for at det er private aktører som viser mesterskapet, og ikke kommunen, som bør bestemme om boikott.

Under sin interpellasjon sa Venstres gruppeleder Hallstein Braaten Bjercke at forslaget fra Mobasheri var lettvint og “krevde en helt annen innsats”, selv om han i utgangspunktet var enig med Rødt om boikott av VM i Qatar.

Venstres gruppeleder Hallstein Braaten Bjercke mente Mobasheris forslag var lettvint (Foto: Skjermdump/Oslo kommune).
Foto : Skjermdump/oslo.kommunetv.no

Venstre-politikeren uttalte videre at Mobasheri “bør kunne starte med seg selv”.

– Han bør slutte med å gå på Kontraskjæret med landslagsdrakten til et av verdens verste diktaturer, slik han gjorde i 2018.

– Usaklig personagrep

Rødt-politikeren oppfatter henvisningen til at han gikk med iransk landslagstrøye under visningen av VM på fansonen som usaklig og personfokusert.

– Han (Bjercke) viste til et bilde der undertegnede i fotball-VM i 2018 hadde på meg landslagsdrakta til opprinnelseslandet mitt Iran, og insinuerte at jeg støttet et av verdens verste diktaturer ved å støtte fotballandslaget til Iran. Gruppelederen i Oslo Venstre kommer med dette drøye angrepet midt i en tid der vi eksiliranere er sterkt berørt av det som skjer i Iran. Vi er mange som har familier eller venner som akkurat nå blir slått ned, torturert og drept av det brutale islamske regimet i Iran, skriver Mobasheri på Facebook.

Landslagsstøtte er ikke politisk støtte

Videre skriver han:
– Bare fordi jeg går med landslagsdrakta til Iran eller støtter iranske idrettsutøvere, betyr selvsagt ikke at det er en støtte til regimet i Iran. De aller fleste av idrettsutøverne blir faktisk undertrykt av regimet i Iran.

Har beklager melding

Venstres gruppeleder sier til Utrop at han forstår at Mobasheri ble berørt av sin uttalelse og at han har beklaget den overfor han.

Vi skal sammen demonstrere mot det forferdelige diktaturet i Iran. Jeg vet veldig godt at Siavash ikke støtter regimet i Iran. Mitt hovedpoenget i gårsdagens debatt var at hans forslag er et populistisk og lettvint forsøk på å løse noe som krever en helt annen type politisk innsats.

Liberale demokratier bør komme sammen, mener Bjercke.

Idrettsforbundene våre, byene våre, politikerne våre og utøverne våre bør sammen arbeide for å presse de internasjonale idrettstoppene til å velge arrangørland som representerer verdier vi ønsker å fremme for verden. Utesteder og arrangører i Oslo som velger å vise Qatar-VM driver ikke med slavearbeid og korrupsjon, de vil bare vise fotball og tjene penger til bedriftene sine.

Folk skal bestemme egen pengebruk

Venstre-gruppeleder mener dette handler om Rødts politikk.

Her foreslår man å regulere hva slags innhold private aktører som leier av kommunen skal vise på skjermene sine, synes jeg også det er betimelig å minne om at byens innbyggere selv fint klarer å ta stilling til hvor de ønsker å bruke sine penger. Når Siavash har lagt ut bilde på sine åpne sosiale medier av at han er på Kontraskjæret, og ser på VM i Putins Russland synes jeg det var et paradoks det var verdt å påpeke under gårsdagens debatt om boikott. Men jeg burde ikke gjort et poeng ut av at han hadde på seg Irans landslagsdrakt. Jeg forstår at det er det iranske folket, og ikke regimet han ønsker å vise støtte til med en slik handling.