Redd Barna oppfordrer til å hente IS-familier hjem: – Forholdene i leirene sammenlignes allerede med tortur

Norske kvinner tilknyttet IS og deres familier må hentes hjem, mener Redd Barna.
Foto: Y. Boechat
Frankrike henter hjem 40 barn og 15 kvinner fra Syria. Redd Barna ber Norge hente hjem de siste norske kvinnene som har vært gift med IS-krigere, og deres barn, hjem fra flyktningleirene Al Hol og Roj.

Ifølge organisasjonen har ikke de norske IS-tilknyttede kvinnene bedt om bistand fra norske myndigheter.

Redd Barna mener likevel at kvinnene må hentes hjem med tvang, sammen med barna, av hensyn til barnas beste.

– Vi oppfordrer alle land som fremdeles har borgere som sitter fast i de syriske leirene, inkludert Norge, om å få fortgang i arbeidet med å hente sine hjem. Vinteren kommer, og forholdene i leirene sammenlignes allerede med tortur, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Gunnvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, vil at norske myndigheter skal hente IS-familier fra Syria (Foto: Redd Barna).
Foto : Nora Lie/Redd Barna

Rundt 11.000 utenlandske barn og kvinner er igjen i flyktningleirene Roj og Al Hol, hvor risikoen for barn bare øker på grunn av eskalerende vold og et raskt spredende kolerautbrudd over hele regionen.

– Forholdene i leirene er ekstremt farlig oppvekstmiljø, og barna lever under forhold som utgjør en alvorlig trussel mot deres psykiske og fysiske helse. For hver dag som går vil det bli vanskeligere å rehabilitere barna til et normalt liv, sier Knag fylkesnes.

– Mange som har returnert, er blitt straffeforfulgt i de landene de er blitt returnert til

Forholdene i leirene har vært kritiske i flere år.

I 2021 ba Aisha Shazadi Kausar, som var gift med en norsk IS-kriger, Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge.

– Situasjonen har endret seg drastisk det siste året. Omgivelsene er ikke lenger trygge nok så barna kan vokse opp uten å utvikle alvorlige fysiske og psykiske problem, sa Kausar til Aftenposten.

Hun forklarte også overfor Aftenposten at hun angrer dypt.  Utenriksdepartementet vedtok at hun og sønnen skulle få komme hjem til Norge, men i april endret hun mening.

Om snuoperasjonen til Kausar, sa Utenriksminister Anniken Huitfeldt til Aftenposten:

– Nei, jeg vet ikke hvorfor. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det er klart at mange som har returnert, er blitt straffeforfulgt i de landene de er blitt returnert til.