Sunak og Johnson leder foreløpig an i toryenes ledervalg

Storbritannias statsminister Rishi Sunak vil innføre et innvandringstak om han blir gjenvalgt.

Foreløpige tall viser at Rishi Sunak leder kampen om partiledervervet i Det konservative parti i Storbritannia. Tungvektere lener seg likevel mot Boris Jonhson.

52 medlemmer av Det konservative parti har så langt pekt på tidligere finansminister Rishi Sunak til å bli partileder og Storbritannias neste statsminister. Mens 34 toryer vil ha Boris Johnson tilbake i Downing Street, ifølge Sky News.

Toryene må igjen velge ny partileder etter at statsminister Liz Truss torsdag varslet at hun går av etter bare seks uker i jobben. Hun har den siste tiden møtt krass kritikk for sin håndtering av den økonomiske krisen landet befinner seg i.

Også Penny Mordaunt løftes fram som mulig arvtaker, da 17 toryer stiller seg bak henne i lederkampen.

Regjeringsmedlemmer vil ha Johnson

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace lener seg mot å støtte Boris Johnson i toryenes lederkamp, ifølge Sky News.

Dermed utelukker han seg selv fra å bli britenes neste statsminister.

Han er det andre medlemmet av avtroppende Liz Truss’ regjering som viser støtte til den tidligere statsministeren, etter at næringsminister Jacob Rees-Mogg fredag formiddag tvitret at han vil se Johnson i Downing Street igjen.

Toryene faller på målinger

Støtten til Det konservative parti i Storbritannia har falt til 14 prosent, som er et historisk lavt nivå, viser en måling gjennomført på torsdag.

Kun 14 prosent ville stemt på toryene, mens 11 prosent av stemmene hadde gått til Liberaldemokratene, ifølge målingen fra PeoplePolling på vegne av GB News.

Den viser også at dersom det hadde vært valg i dag ville Labour vunnet med 53 prosent av stemmene.

Truss bes takke nei til etterlønn

Liberaldemokratene mener Truss ikke bør få etterlønnen på om lag 1,4 millioner kroner som tidligere britiske statsministre får.

– Liz Truss vil for alltid bli husket som «50-dagersstatsministeren». Hun burde på ingen måte få lov til å motta den samme årlige betalingen på 115.000 pund som sine forgjengere, som alle tjenestegjorde i over to år, sier partiets talsperson Christine Jardine.

Jardine mener at Truss’ ettermæle er en økonomisk katastrofe, og at det derfor er urimelig om hun skal forlate posten med en såpass høy lønn.

(©NTB)