LDO vil ha spesifikk handlingsplan

 
Foto: ldo.no
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm etterlyser en handlingsplan mot muslimhat i Norge. 

– Regjeringen har lagt fram en god handlingsplan mot antisemittisme. Vi trenger en tilsvarende plan for hat mot muslimer, sier Bjurstrøm til Klassekampen.

Ombudet har levert en rekke innspill til hva statsminister Erna Solberg (H) kan ta med i regjeringserklæringen til Solberg II-regjeringen. En egen handlingsplan mot muslimhets er blant kravene.

– Vi er i en situasjon i dette landet hvor det er mange fordommer og negative holdninger mot folk med muslimsk bakgrunn, sier hun.

Savner tydeligere innsats
Ombudet resiserer at hun synes Solberg har vært god på mange områder når det gjelder å bekjempe hets og dårlig debattklima. Samtidig savner en tydeligere grensesetting fra Solberg.

– I min rolle skal jeg være tilbakeholden med å kritisere politikere. Men det er et dilemma at vi har hatt en valgkamp som har dreid seg mye om norske verdier, der det har blitt en stemning i den politiske debatten som ikke er god.

Tidligere debattert
Linda Noor, daglig leder i Minotenk, er blant de som fra før av har debattert for en slik handlingsplan, i likhet med frilansjournalist Qasim Ali

 
Foto : Privat

– Vi har en stor utfordring at ikke diskrimineringenmot muslimer blir tatt alvorlig på høyere hold. Det er kjempebra at det finnes en handlingsplan mot antisemittisme, men vi burde hatt en handlingsplan mot muslimhat for lenge siden. Det er på overtid, så mainstream som det er blitt, sa Noor i et intervju med Morgenbladet i august 2016.

Skjønner seg ikke på ombudet
Sigbjørn Aanes, statssekretær ved Statsministerens kontor, skriver i en e-post til Klassekampen at han ikke vet hva som er grunnlaget for Hanne Bjurstrøms påstand.

– Statsministeren har ved flere anledninger, sist på den nasjonale integreringskonferansen 27. september, tydelig adressert denne problemstillingen, skriver han i e-posten.